Fant de den avskyelige skogmannen?

Sammen med to lokale guider dro fire britiske oppdagere på jakt etter den «mystiske skogmannen» orang-pendek i Sumatras jungel. – Vi så den, hevder de og har med seg hårrester som bevis. Foto: CFZ / Richard Freeman.
Sammen med to lokale guider dro fire britiske oppdagere på jakt etter den «mystiske skogmannen» orang-pendek i Sumatras jungel. – Vi så den, hevder de og har med seg hårrester som bevis. Foto: CFZ / Richard Freeman.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pBritisk ekspedisjon hevder de fant den «avskyelige skogmannen» på Sumatra. Legger fram hårprøver som bevis. Norsk forsker er skeptisk.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): I to uker har en gruppe britiske eksperter kjempet seg gjennom Sumatras fuktige skoger på jakt etter et mystisk apemenneske.

Nå er ekspertgruppen tilbake igjen, med hårrester og egne øyenvitneskildringer av den mystiske skapningen, som av lokalbefolkningen har fått navnet «orang-pendek», den lille mannen.

I Sumatras skoger har det kommet flere rapporter om en mystisk skogmann som har fått navnet «orang-pendek» av lokalbefolkningen.I Sumatras skoger har det kommet flere rapporter om en mystisk skogmann som har fått navnet «orang-pendek» av lokalbefolkningen.

Ekspedisjonslederen Richard Freeman er svært begeistret over funnene, som skjedde i nærheten av innsjøen Gunung Tuju i nasjonalparken Kerinci på Sumatra.

– Dette er den mest suksessfulle ekspedisjonen vi har hatt. To i gruppen, Dave Archer og den indonesiske guiden Sahar Didmus, var faktisk så heldige at de fikk se orang-pendeken sittende i et tre 30 meter unna, forteller Freeman til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fikk ikke bilde

Ekspedisjonslederen beskriver skapningen de så som liten og med brede skuldre, med veldig mørk, brunaktig pels og en mørkere stripe som gikk nedover ryggraden.

– Håret var stritt, som hos fjellgorillaen, og hodet hadde samme form som hos en gorilla. Dessverre fikk de ikke noe godt inntrykk av ansiktet, ettersom det var vendt mot trestammen.

– Dave prøvde å finne en bra vinkel for å ta bilde, men mens han forsøkte så Sahar at skapningen hoppet ned og gikk inn i skogen på to ben, forteller Freeman.

Den indonesiske øya Sumatra er større enn Norge og kan skjule ukjente arter, som orang-pendek. (Ill: Wikipedia).Den indonesiske øya Sumatra er større enn Norge og kan skjule ukjente arter, som orang-pendek. (Ill: Wikipedia).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge ekspedisjonslederen tok de deretter bilder av de ferske sporene til skapningen.

Han mener at sporene ikke kommer fra noen kjent dyreart.

– De var rundt femten centimeter lange med en menneskelignende hæl og en apelignende fordel hvor stortåa var tydelig adskilt. Vi fant også hår og planterester noen hadde gnaget på i nærheten av observasjonsstedet. Disse har blitt lagt i etanol og skal undersøkes for DNA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Orang-pendek

Beretningene om orang-pendek har eksistert i flere århundrer hos de innfødte på Sumatra. Men den mystiske skapningen skal også ha vært observert av vestlige forskere i nyere tid, deriblant den britiske tigereksperten Debbie Martyr.

Orang-pendek beskrives gjerne som menneskelignende i sin fremferd, men med en kropp dekket av tykk pels og en styrke så stor at de kan dra opp busker med roten.

Også National Geographic har involvert seg i den mystiske skogmannen og sponset et kamera som forhåpentligvis vil utløses om orang-pendek dukker opp. Kameraet ble ifølge Wikipedia montert i september 2005. Men det har så langt ikke kommet noen rapporter om suksess.

Ny apeart?

Det store spørsmålet er om det dreier seg om en hittil ukjent apeart, en slags fjern og mye lavere fetter av den avskyelige snømannen, eller om det bare dreier seg om oppspinn og misforståelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Som zoolog mener jeg bestemt at vi her snakker om en ny apeart som kan gå på to ben. Den er trolig i slekt med orangutangen, men likevel en adskilt art, forteller Freeman på bakgrunn av ekspedisjonens observasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han ivrer også for at orang-pendek gis et nytt og vitenskapelig navn.

– Jeg foreslår navnet Pongo martyri, etter Debbie Martyr, den britiske damen som har gjort mer forskning på denne skapningen enn noen andre.

Skeptisk norsk ekspert

Den norske zoologen Torfinn Ørmen er blant Norges fremste eksperter på kryptozoologi (læren om ukjente dyr) og har fulgt utviklingen rundt orang-pendek siden begynnelsen av 1990-tallet.

Han uttrykker overfor ABC Nyheter skepsis i forhold til de påståtte funnene til den britiske ekspedisjonen.

– Fotsporene høres ut som den samme type fotspor som Debbie Martyr rapporterte om og fotograferte på 1990-tallet. Disse fotsporene ser ut til å være laget av føtter som er nærmest identiske med føttene til orangutanger, men ikke brukt slik orangutanger gjør når de går på bakken.

Ørmen tror fotsporene kan være forfalskninger laget med avstøpninger av orangutangføtter.

– Debbie Martyr og hennes medarbeidere var de første som rapporterte om slike fotspor fra Kerinci Seblat. De tradisjonelle orang-pendek fotsporene er mye mer menneskeliknende, eller bjørneliknende, og ser helt forskjellige ut. Plasseringen av stortåen er det mest markante avviket, hevder Ørmen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske zoologen Torfinn Ørmen er skeptisk til britenes funn. Arkivfoto: Scanpix (1998).Den norske zoologen Torfinn Ørmen er skeptisk til britenes funn. Arkivfoto: Scanpix (1998).

Beskrivelsen av selve skapningen er ifølge den norske eksperten i samsvar med rapportene lokalbefolkningen har gitt siden 1980-tallet, og ikke i overensstemmelse med de klassiske beskrivelsene som er mye mer menneskeliknende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ørmens teori er at bøker med illustrasjoner av nålevende primater kan ha påvirket vitnene.

Han tror heller ikke at orang-pendek, dersom den virkelig eksisterer, er en nær slektning av orangutangen. Ifølge forskeren vil den trolig være mer lik et menneske. Kanskje noe i retning av den såkalte hobbiten som ble funnet på øya Flores i Indonesia i 2003.

Utelukker ikke

Men til tross for sin skepsis vil Torfinn Ørmen ikke avvise at Sumatras jungler kan skjule et menneskelignende vesen.

Kryptozoologer har hatt rett før, som for eksempel da den første guvernøren i Uganda, Sir Harry Johnston, oppdaget okapien fordi han valgte å tro på beretningene til de lokale pygmeene, stikk i strid med alle råd og uttalelser fra det vitenskapelige miljøet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg pleier å si at det er lov å håpe. Men jeg var nok mer positiv til orang-pendek for 10-15 år siden, forteller Ørmen.

Trenger et fysisk eksemplar

For å slå fast at det virkelig finnes en «avskyelig skogmann» der ute trenger man ifølge Ørmen et fysisk eksemplar i hendene på en kompetent forsker, fulgt av gode bilder og detaljerte publikasjoner i anerkjente tidsskrifter.

– Debbie Martyr er en journalist og ingen zoolog. Hun har mye entusiasme, men lite fagkunnskap. Dessuten er hun for godtroende til at det hun rapporterer er pålitelig, sier Ørmen. Og legger til:

– Hvis en art skulle kalles opp etter henne, ville det korrekte artsnavnet være «martyrae» (genitiv hunkjønn) og ikke «martyri» (genitiv hankjønn).


Tips eller tilbakemelding? Send en epost til sverre@abcnyheter.no.