Meny

- Halvparten vil leve til de er 100 år

BLIR OVER 100 ÅR: De fleste barn som er født i i-land etter år 2000 vil leve så lenge at de får feire 100-årsdagen sin, ifølge en ny rapport. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 50 prosent av babyer som nå fødes i rike land, vil få feire sin 100-årsdag, ifølge ny rapport.

Mer om saken

Frem til 1920-årene økte den forventede levealderen fordi man så en lavere dødelighet blant barn og unge. Men fordi dødeligheten blant barn og unge nå er veldig lav i i-landene, vil en fortsatt økning i forventet levealdre skje ved at de eldste lever enda lenger.

Norge lå på toppen når det gjaldt forventet levealder mellom 1870 og 1950, men nå er det flere europeiske land som har høyere forventet levealder enn Norge.

Nordmenn lever i dag lenger enn noensinne. I 2008 kunne nyfødte jenter forvente å leve i nesten 83 år og nyfødte gutter vel 78 år. For tjue år siden, var de tilsvarende tallene 79 og 73 år.

Samtidig har Norge en av de høyeste fruktbarhetsratene i Europa.

Fødslene i 2008 tilsvarer at hver kvinne i gjennomsnitt føder 1,96 barn i løpet av livet. Det ble født 60 500 barn, siden 1973 har tallet på fødte bare vært høyere i 1990, 1991 og 1996. Fruktbarheten er i toppskiktet i Europa, og det er bare islandske, franske og irske kvinner som føder flere enn de norske.

Gjennomsnittsalderen i befolkningen er 39 år, men det er store skiller mellom de ulike delene av landet.

Kilde: SSB

(ABC NYHETER): Tall fra mer enn 30 i-land viser at siden 1950 har sannsynligheten for å leve lenger enn 80 år doblet seg for begge kjønn. Samtidig har fruktbarheten gått ned, og man snakker om en eldrebølge som er på vei.

Professor Kaare Christensen, fra Dansk Center for Aldringsforskning, som har ledet en gjennomgang av tilgjengelig forskning på feltet, sier at forventet levealder har økt siden 1840 og at det ikke er noe tegn til at utviklingen bremser.

- Den lineære økningen i forventet levealdrer i løpet av 165 år antyder ikke en nært forestående grense for menneskelig levetid, sier han i en pressemelding.

Christensen mener derimot at utviklingen i de befolkningene som lever lengst, antyder at en fortsatt økning i forventet levealder er sannsynlig.

Og dersom utviklingen fortsetter, vil over halvparten av babyer født i i-land etter år 2000 leve til de er 100 år, skriver forskerne i tidsskriftet The Lancet.

Lengre – og bedre?

Så er det store spørsmålet hvordan de ekstra årene blir.

Ifølge forskerne viser forskning på feltet stort sett at man ser en forbedret livskvalitet for mennesker under 85 år – fordi fysiske begrensinger og handikap kommer senere enn før – på tross av at man ser en økning i kroniske sykdommer.

Denne motsetningen kan i hvert fall delvis forklares ved at sykdom diagnostiseres tidligere, behandlingen er bedre, ifølge forskerne.

- Mennesker under 85 år lever lenger og er – sett under ett – i stand til å klare sine daglige gjøremål lenger enn tidligere grupper.

- Men for gruppen over 85 er situasjonen mer uklar. Det finnes lite data, og det hersker en bekymring for at det å leve veldig lenge er uheldig både for individet og for samfunnet, skriver forskerne videre.

En fjerde livsfase

I fremtiden vil det ikke lenger være snakk om tre livsfaser: barndom, voksen alder og alderdom.

Forskerne mener vi vil få en fjerde livsfase de kaller for «old old age» eller gammel alderdom.

Og det foreligger ikke beviser for at de som når den fjerde livsfasen, vil ha dårligere helse enn sine yngre motparter:

Eldrebølgen er jo primært et resultat av at vi nå er kommet langt på vei mot det sosial- og helsepolitiske målet om å utrydde unødige årsaker til tidlig død, som vi har strevd med å nå i 150 år.Dansk forskning viser at så mange som 30-40 prosent av mennesker mellom 92 og 100 år fremdeles er uavhengige av hjelp.

Og en studie av amerikanere som har nådd 110-119 år, viste at til og med i så høy alder trengte 40 prosent lite assistanse eller var helt uavhengige.

Men selv om det å leve eksepsjonelt lenge ikke betyr at man blir eksepsjonelt pleietrengende, så vil det at mange mennesker lever lenger bli en stor byrde på samfunnet som helhet, skriver forskerne.

De bruker Tyskland som eksempel for å vise utviklingen av andelen eldre i befolkningen:

I Tyskland hadde man i 1956 16 mennesker over 65 år per 100 mennesker mellom 15 og 64 år. I 2006 var det tilsvarende tallet økt til 29 per 100 mennesker mellom 15-64. Og i år 2056 viser beregningene at tallet vil ha økt til 60.

- Kortere arbeidsuker - lengre i jobb

Som en strategi for å takle utviklingen, foreslår forskerne en endring i arbeidsmønsteret:

- Dersom folk som er i 60-70-årsalderen jobber mer enn de gjør i dag, vil folk flest jobbe færre timer per uke enn det som er vanlig i dag.

- Foreløpig forskning antyder at kortere arbeidsuker i løpet av flere år i arbeid kan føre til en fortsatt økning i forventet levealder og forbedret helse, skriver forskerne.

Norge vil oppleve eldrebølgen i mindre grad enn nesten alle andre land. De understreker likevel at dette grepet ikke vil være nok til å møte fremtidens utfordringer:

- Selv om individenes helse ved en bestemt alder forbedres, vil det bli en økt total byrde på samfunnet dersom antallet individer som når den alderen øker betraktelig, konkluderer de.

- Norge slipper billigere unna

I Norge øker forventet levealder med ett år hvert femte år, og politikerne diskuterer hvordan vi skal møte de store utfordringene som eldrebølgen bringer med seg.

Men ifølge forsker Lars Østby ved Statistisk sentralbyrå (SSB) vil kombinasjonen av høy fruktbarhet og relativt høy innvandring gjøre at Norge er i en gunstigere situasjon enn andre land.

- I en slik sammenheng der det er samlet data fra mange land, er det viktig å huske på at Norge vil oppleve eldrebølgen i mindre grad enn nesten alle andre land. Andelen gamle blir høyere hos de andre, sier Østby til ABC Nyheter, med henvisning til The Lancet-rapporten.

- Det kommer av at vi har hatt og regner med å beholde et relativt høyt fruktbarhetsnivå - ikke høyt nok til holde befolkningen i balanse, men relativt høyt. Det er få utviklede land som kan regne med å holde et fruktbarhetsnivå som det vi har, forklarer han og fortsetter:

- I tillegg har vi hatt en betydelig innvandring som vi regner med vil fortsette. Og innvandrerne er primært yngre mennesker. Så situasjonen er gunstigere i Norge enn i mange andre land.

En bølge er noe som trekker seg tilbake, denne vil ikke trekke seg tilbake igjen, det er en ny situasjon vi går inn i fremtiden. Ifølge Østby er Norge dessuten bedre rustet økonomisk til å takle eldrebølgen.

- Begrepet eldrebølge gir ikke egentlig et veldig godt bilde av situasjonen – for en bølge er noe som trekker seg tilbake. Denne vil ikke trekke seg tilbake igjen, det er en ny situasjon vi går inn i fremtiden som vil være resultat av høy levealder og lav fruktbarhet. Og disse to trekkene har vi til felles med store deler av verden.

- Må utnytte arbeidsevnen

I likhet med forskerne bak The Lancet-rapporten, trekker Østby frem endringer i arbeidslivet som en nøkkel til å takle Norges utfordringer knyttet til eldrebølgen:

- Eldrebølgen er jo primært et resultat av at vi nå er kommet langt på vei mot det sosial- og helsepolitiske målet om å utrydde unødige årsaker til tidlig død, som vi har strevd med å nå i 150 år.

- Men i den grad eldrebølgen skal oppfattes som et problem, så er det knyttet til at det blir få yrkesaktive til å forsørge flere gamle. Da er det viktig å utnytte arbeidsevnen til de eldre, og pensjonsalderen må økes, sier Østby.

- For en som er 65 er ikke det en dyster utsikt. Mange av mine jevnaldrende har en betydelig arbeidsevne. Kanskje skal de ikke jobbe full tid hele tiden, men det er viktig at man utnytter den evnen som er blant eldre bedre enn man har gjort til nå, fortsetter han.

En endring er allerede i gang, forklarer Østby videre og viser til at den vanlige alderen som folk pensjonerer seg ved øker, og at pensjonsreformen skal forsterke dette.

- Fortsetter pensjoneringsalderen å øke kan det hende at det vi oppfatter som det finansielle problemet knyttet til eldrebølgen, langt på vei kan unngås, sier SSB-forsker Lars Østby, til ABC Nyheter.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:59 Juncker advarer mot å løpe etter populistene10:51 Rankingrekord for Ruud10:50 Regjeringen vil fjerne sang fra norskfaget10:43 Svindyr United-fiasko, nederst på verditabellen10:42 UEFA vil sette fansen først i 2020-EM10:34 Fafo: Mange har stereotypiske holdninger til minoriteter09:54 TV-komiker tatt i ed som president i Ukraina09:48 Bollestad kaller Mattilsynet inn på teppet09:46 Liten økning i antall fødsler i Norge09:44 Tilbake på hjemmebane blant gamle helter08:59 Zidane signaliserer Bale-exit08:58 Assange blir etterlyst av svensk påtalemyndighet08:47 MDG-landsmøtet vil sende vindkraftstriden til sjøs08:44 PSG-stjerne satte fart på Real-ryktene08:42 Fall i billettpriser svekker overskudd for Ryanair08:28 City-sjefen innrømmer at eventyrsesongen ikke er nok08:05 Forsker på «feil» plante: – Hverken ser ut eller lukter som marihuana07:59 Mann tiltalt for voldtekt og familievold gjennom 18 år07:43 Google presses til å kutte kontakten med kinesiske Huawei07:08 Sudan-forhandlingene gjenopptas06:45 45 arbeidere tar laksepakkeri til retten06:00 WHO: Slangebitt er verdens største skjulte helsekrise05:53 Redusert fremkommelighet på E6 ut oktober05:51 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:33 Trump vil nekte Iran atomvåpen05:30 Grundig svensk etterforskning av tortur i Syria05:18 Psykologspesialist: – Gi pedofile sexdukker på resept04:57 Amerikansk ambassadør besøker Tibet04:39 Kun halvparten varsler om kritikkverdige forhold03:46 Vekst i Japansk økonomi i første kvartal03:16 To døde og mange skadd da bar kollapset i Kina02:38 Sykehus granskes etter sju feiloperasjoner01:54 Danmark vurderer å utplassere jagerfly på Grønland01:48 Tidligere utenriksminister tilbyr hjelp til å hente hjem norske barn av IS-foreldre01:17 Elleve personer drept i barskyting i Brasil00:25 Steinkasting mot hus i Oslo00:01 Røe Isaksen vil ha ny gjennomgang av ytringsfriheten23:54 USA legger fram Midtøsten-plan neste måned23:34 Trump truer Iran med utslettelse22:46 Kvinnelig barnevernsansatt tiltalt for misbruk av stilling og seksuell omgang med tenåring22:30 Mattilsynets tilstandsrapport om minkfarm var full av feil21:58 Håndball: Elverum ble sluttspillmester21:53 Acosta-show i Bodø da Brann tok sin tredje strake seier21:09 Far og datter savnet etter eksplosjon i Tyskland20:53 Norske observatører deporteres fra Vest-Sahara20:46 Renset «det onde» ut av en tilfeldig valgt kvinne: – Jeg begynte å gråte veldig20:10 Kristiansund forlenget rekken uten tap20:09 Sarpsborg-nedturen fortsetter, tapte hjemme mot Ranheim20:03 Strømsgodset snudde mot Tromsø19:55 Odd herjet med LSK – troner alene på tabelltopp19:54 Etterlengtet opptur for Rosenborg, slo Mjøndalen i dramatisk kamp19:12 Mol og Sørum vant storturnering i Brasil18:51 To personer er funnet døde i skredområde på Svalbard18:01 Motorsykkel kolliderte med bil i Larvik18:00 Ny lakseavtale mellom Norge og Kina17:49 Komponist Alfred Janson er død17:33 Flere måtte evakueres fra berg-og-dal-bane i Sverige16:32 Trafikkulykke i Aust-Agder: Bil kjørte i fjellvegg – én person omkom16:09 Tidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal er død15:55 Bombe mot turistbuss ved pyramidene i Egypt14:54 Norsk Madonna-danser sier hun ble avhørt etter Eurovision-opptreden14:41 Syklist kolliderte med bil på Voss14:31 Samferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04 Dykkere fant død person i Stavanger13:28 Vil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24 Nyvalg i Østerrike i september13:23 Saudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56 Ni migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55 Prinsessen og Verrett gjester i rojalt bryllup12:24 Tysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21 Brasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20 Syklist kolliderte med bil på Voss11:48 100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet11:38 Når fett blir til gull11:23 Dekkene på tankbilen tok fyr – sjåføren hylles som helt10:47 Juncker freser mot dumme journalister10:22 Syklist kjørt til sykehus etter sykkelritt-ulykke ved Hønefoss09:31 War of Will vant Preakness Stakes09:22 Regjeringen vil styrke fagskolene09:17 Wondolowski satte MLS-rekord med stil09:02 Norge på plass i Polen før U20-VM: – Vi tar kamp for kamp08:50 Arnold Schwarzenegger ble sparket bakfra under hoppetau-arrangement08:46 Selvmord blant unge øker i USA – jenter tar igjen gutter08:29 15 år med røykeloven: – Vi bør ikke forby røyking07:56 Tidligere tingrettsdommer møter i retten tiltalt for overgrep mot barn06:47 Trump maner til republikansk samhold i abortsaken06:13 Dette skjer i dag05:57 Sveits stemmer over våpenlover på linje med EU05:35 Dette skjedde i natt05:04 Brann i rekkehus i Tromsø slukket04:42 Fem omkom i flyulykke i Honduras04:18 Saudi-Arabia avviser trussel mot aktivist i Norge04:18 Tyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg03:33 Femteplass i Eurovision: – Keiino er kommet for å bli03:26 Boeing erkjenner feil ved 737 MAX-simulator02:48 Mann omkom i trafikkulykke i Oppland01:34 Nye luftangrep fra Israel mot mål i Syria01:05 Dette sier Jean-Claude Juncker01:00 Juncker freser mot dumme journalister
Siste nytt
10:59PolitikkJuncker advarer mot å løpe etter populistene10:51SportRankingrekord for Ruud10:50PolitikkRegjeringen vil fjerne sang fra norskfaget10:43SportSvindyr United-fiasko, nederst på verditabellen10:42SportUEFA vil sette fansen først i 2020-EM10:34NorgeFafo: Mange har stereotypiske holdninger til minoriteter09:54PolitikkTV-komiker tatt i ed som president i Ukraina09:48PolitikkBollestad kaller Mattilsynet inn på teppet09:46Helse og livsstilLiten økning i antall fødsler i Norge09:44PolitikkTilbake på hjemmebane blant gamle helter08:59SportZidane signaliserer Bale-exit08:58VerdenAssange blir etterlyst av svensk påtalemyndighet08:47PolitikkMDG-landsmøtet vil sende vindkraftstriden til sjøs08:44SportPSG-stjerne satte fart på Real-ryktene08:42ReiseFall i billettpriser svekker overskudd for Ryanair08:28SportCity-sjefen innrømmer at eventyrsesongen ikke er nok08:05VerdenForsker på «feil» plante: – Hverken ser ut eller lukter som marihuana07:59NorgeMann tiltalt for voldtekt og familievold gjennom 18 år07:43VerdenGoogle presses til å kutte kontakten med kinesiske Huawei07:08VerdenSudan-forhandlingene gjenopptas06:45Penger45 arbeidere tar laksepakkeri til retten06:00Helse og livsstilWHO: Slangebitt er verdens største skjulte helsekrise05:53NorgeRedusert fremkommelighet på E6 ut oktober05:51NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:33VerdenTrump vil nekte Iran atomvåpen05:30VerdenGrundig svensk etterforskning av tortur i Syria05:18Helse og livsstilPsykologspesialist: – Gi pedofile sexdukker på resept04:57VerdenAmerikansk ambassadør besøker Tibet04:39NorgeKun halvparten varsler om kritikkverdige forhold03:46PengerVekst i Japansk økonomi i første kvartal03:16VerdenTo døde og mange skadd da bar kollapset i Kina02:38Helse og livsstilSykehus granskes etter sju feiloperasjoner01:54VerdenDanmark vurderer å utplassere jagerfly på Grønland01:48NorgeTidligere utenriksminister tilbyr hjelp til å hente hjem norske barn av IS-foreldre01:17VerdenElleve personer drept i barskyting i Brasil00:25NorgeSteinkasting mot hus i Oslo00:01PolitikkRøe Isaksen vil ha ny gjennomgang av ytringsfriheten23:54VerdenUSA legger fram Midtøsten-plan neste måned23:34PolitikkTrump truer Iran med utslettelse22:46NorgeKvinnelig barnevernsansatt tiltalt for misbruk av stilling og seksuell omgang med tenåring22:30NorgeMattilsynets tilstandsrapport om minkfarm var full av feil21:58SportHåndball: Elverum ble sluttspillmester21:53SportAcosta-show i Bodø da Brann tok sin tredje strake seier21:09VerdenFar og datter savnet etter eksplosjon i Tyskland20:53VerdenNorske observatører deporteres fra Vest-Sahara20:46KulturRenset «det onde» ut av en tilfeldig valgt kvinne: – Jeg begynte å gråte veldig20:10SportKristiansund forlenget rekken uten tap20:09SportSarpsborg-nedturen fortsetter, tapte hjemme mot Ranheim20:03SportStrømsgodset snudde mot Tromsø19:55SportOdd herjet med LSK – troner alene på tabelltopp19:54SportEtterlengtet opptur for Rosenborg, slo Mjøndalen i dramatisk kamp19:12SportMol og Sørum vant storturnering i Brasil18:51NorgeTo personer er funnet døde i skredområde på Svalbard18:01NorgeMotorsykkel kolliderte med bil i Larvik18:00PengerNy lakseavtale mellom Norge og Kina17:49NorgeKomponist Alfred Janson er død17:33VerdenFlere måtte evakueres fra berg-og-dal-bane i Sverige16:32NorgeTrafikkulykke i Aust-Agder: Bil kjørte i fjellvegg – én person omkom16:09NorgeTidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal er død15:55VerdenBombe mot turistbuss ved pyramidene i Egypt14:54KulturNorsk Madonna-danser sier hun ble avhørt etter Eurovision-opptreden14:41NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss14:31NorgeSamferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04NorgeDykkere fant død person i Stavanger13:28PengerVil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24PolitikkNyvalg i Østerrike i september13:23VerdenSaudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56VerdenNi migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55NorgePrinsessen og Verrett gjester i rojalt bryllup12:24VerdenTysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21NorgeBrasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet12:20NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss11:48Verden100 år etter: Bildene som endret vårt syn på universet11:38PengerNår fett blir til gull11:23NorgeDekkene på tankbilen tok fyr – sjåføren hylles som helt10:47PolitikkJuncker freser mot dumme journalister10:22NorgeSyklist kjørt til sykehus etter sykkelritt-ulykke ved Hønefoss09:31SportWar of Will vant Preakness Stakes09:22NorgeRegjeringen vil styrke fagskolene09:17SportWondolowski satte MLS-rekord med stil09:02SportNorge på plass i Polen før U20-VM: – Vi tar kamp for kamp08:50VerdenArnold Schwarzenegger ble sparket bakfra under hoppetau-arrangement08:46VerdenSelvmord blant unge øker i USA – jenter tar igjen gutter08:29Helse og livsstil15 år med røykeloven: – Vi bør ikke forby røyking07:56NorgeTidligere tingrettsdommer møter i retten tiltalt for overgrep mot barn06:47VerdenTrump maner til republikansk samhold i abortsaken06:13NorgeDette skjer i dag05:57VerdenSveits stemmer over våpenlover på linje med EU05:35NorgeDette skjedde i natt05:04NorgeBrann i rekkehus i Tromsø slukket04:42VerdenFem omkom i flyulykke i Honduras04:18NorgeSaudi-Arabia avviser trussel mot aktivist i Norge04:18VerdenTyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg03:33KulturFemteplass i Eurovision: – Keiino er kommet for å bli03:26VerdenBoeing erkjenner feil ved 737 MAX-simulator02:48NorgeMann omkom i trafikkulykke i Oppland01:34VerdenNye luftangrep fra Israel mot mål i Syria01:05VerdenDette sier Jean-Claude Juncker01:00VerdenJuncker freser mot dumme journalister
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus