Ny krise på Island

FORLATER: Ögmundur Jónasson, innfelt, slutter i Jóhanna Sigurdardóttirs regjering. Foto: Scanpix.
FORLATER: Ögmundur Jónasson, innfelt, slutter i Jóhanna Sigurdardóttirs regjering. Foto: Scanpix.

<pHelseminister Ögmundur Jónasson trekker seg på grunn av sviktende støtte til regjeringen. Kan bety slutten for Islands regjering.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Jónasson ga beskjed om at han går av som helseminister til statsminister Jóhanna Sigurdardóttir i et møte onsdag formiddag. Han skal ha forklart at årsaken til hans avgang er at regjeringen, bestående av sosialdemokratene og hans eget Venstregrønne, mister støtten i folket.

Fortsetter i Alltinget

Etter møtet fortalte Jónasson at han fortsetter som Alltings-politiker for de Venstregrønne som ledes av finansminister Steingrímur J. Sigfússon.

Han uttrykte håp om at regjeringen fortsetter å holde på makten så lenge de kan, og at de vil bruke alle sine krefter på å få løst den omstridte Icesave-saken.

- Jeg har hele tiden følt at striden om Icesave og det videre livet for denne regjeringen er to forskjellige saker, sier Jónasson til Visir.is.

Fortsetter Icesave-kampen

Ifølge den nå avgåtte helseministeren vet han ikke hvem som kommer til å ta over hans statsrådspost, og at det ikke har den samme viktigheten som å finne en løsning på Icesave-spørsmålet.

- Jeg hadde håpet at vi kunne fortsette å behandle dette spørsmå,let som vi gjorde før sommerferien, da dette ble holdt utenfor partipolitiske spørsmål, sier han.

ABC Nyheter har tidligere skrevet om at Jónasson er en av de største kritikerne til Icesave-avtalen som Alltinget vedtok i august. Han la seg til slutt for overmakten i regjeringen, men at avgangen kommer nå må sees i sammenheng med den konflikten.

Kan bli tøft for regjeringen

Når Jónasson nå forlater regjeringen kan det forsterke motstanden mot den allerede omstridte koalisjonsregjeringen, og føre til nok en regjeringskrise.

Statsminister Jóhanna Sigurdardóttir sier til Visir.is at avgangen kom som en overraskelse på henne. Hun har foreløpig ingen kandidater til stillingen som helseminister, og sier at de heller ikke har sikret den majoriteten de trenger i Alltinget for å være sikre på å fortsette i regjering.

Lederen for Uavhengighetspartiet, Bjarni Benediktsson, sier at Jónasson var den siste på innsiden av regjeringen som var i takt med folket, og at han ikke skjønner hvordan den kan fortsette etter dette.

Personvernpolicy