Sammenligner valgene i Afghanistan og EU:

- Færre stemte i EU

FNs spesialutsending i Kabul, norske Kai Eide, sammenligner valgene i Afghanistan og EU: - Færre stemte i EU, sier han. Foto: Scanpix
FNs spesialutsending i Kabul, norske Kai Eide, sammenligner valgene i Afghanistan og EU: - Færre stemte i EU, sier han. Foto: Scanpix

<pFNs Kai Eide sammenligner deltagelsen ved det afghanske valget med EU. - Nesten like lav valgdeltagelse som EU, sier han.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den uavhengige afghanske valgkommisjonen har ennå ikke har fastslått hvor stort fremmøtet til slutt ble i Afghanistan. Likevel kunne FNs spesialutsending til Afghanistan, norske Kai Eide, i går fastslå at valgdeltagelsen hadde vært bedre i det krigstrøtte landet enn ved siste EU-valg.

-Valgdeltagelsen var lav - nesten like lav som ved valget til EU-parlamentet, sa Eide til FNs Sikkerhetsråd i går.

Allerede da valget fant sted i Afghanistan, 20. august, ble det anslått at valgdeltagelsen ville bli lavere enn ved forrige valg. Trusler og krigshandlinger fra motstandsgrupper ville kun få mellom 40 og 50 prosent til å avlegge stemme, mente man den gangen.

Når Kai Eide nå fastslår at tallene er bedre enn ved EU-valget, kan det tyde på at oppmøtet har vært innenfor dette intervallet. De offisielle tallene fra EU, viser at 43 prosent av de stemmeberettigede stemte ved valget.

Innrømmer valgfusk

Eide kunne også fastslå at det har funnet sted uregelmessigheter og svindel ved valget, men han ville ikke rette pekefingeren mot en av partene. Både regjeringen, kandidater og deres supportere hadde stått bak dette, mente han.

Valgurnene skulle nå bringes til hovedstaden Kabul for å kontrolleres. FNs mann i Afghanistan uttrykte samtidig et håp om at en eventuell andre valgomgang kan finnes sted raskt og før vinteren setter inn i fjellandet.

Nordmannen mente også at det ikke bare kunne være en oppgave for USA å utdanne, trene og utstyre afghanske sikkerhetsstyrker.

- Jeg vil derfor rette en sterk appell til de andre deltagerlandene om å øke innsatsen, både når det gjelder personell og økonomisk bistand, sa Eide.

På den sivile siden understreket han behovet for å styrke de afghanske institusjonene. Eide sa at en av fire guvernører enten var uten utdannelse eller bare lavt utdannet. Han pekte på at det var lite attraktivt å søke en farlig posisjon som distriktsguvernør så lenge månedslønnen var kun 60 dollar (ca 360 norske kroner).

Personvernpolicy