Minst 113 omkomnet etter tsunami

RAMMET HARDT: Tsunamien som rammet Samoa var 0,7 meter høy da den skyllet inn over øygruppen. Foto: Scanpix.
RAMMET HARDT: Tsunamien som rammet Samoa var 0,7 meter høy da den skyllet inn over øygruppen. Foto: Scanpix. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTallene på døde stiger etter at en tsunami feide inn over øygruppene Samoa og amerikansk Samoa i Stillehavet. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

113 mennesker er bekreftet omkommet etter at et kraftig jordskjelv og en påfølgende tsunami rammet flere øygrupper i Stillehavet, ifølge tjenestemenn og sykehuskilder.Både den selvstendige staten Samoa, Amerikansk Samoa og Tonga ble hardt rammet av flodbølgen, som også gjorde store materielle ødeleggelser.

Tsunamien ble forårsaket av et jordskjelv med styrke 8,3 på Richters skala. Skjelvet hadde episenter 195 kilometer sør for den samoanske hovedstaden Apia.

Skjelvet forårsaket en bølge som ifølge eksperter var omkring 0,7 meter høy da den skyllet inn over Samoa.

Lederen for landets katastroferedskap Ausegalia Mulipola opplyser at det også der er 14 døde bekreftet, men at tallet kan stige til opp mot hundre.

Mulipola legger til at det er kommet rapporter om at flere landsbyer er ødelagt av tsunamien, og at redningsgrupper er i ferd med å ta seg fram til disse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det hele skjedde veldig fort. Hele landsbyen er jevnet med jorden, ikke en bygning står igjen. Nå er vi alle samlet oppe på en bakketopp, sier newzealenderen Graeme Ansell fra landsbyen Talamoa til newzealandsk radio.

–70 landsbyer rammet

Journalisten Jona Tuiletufuga forteller at det var om lag 70 landsbyer i de hardest rammede områdene, og at hver av disse landsbyene hadde mellom 300 og 800 innbyggere.

– Vi har fått rapporter om at mange er savnet i områdene ved kysten i sør og sørøst, sier han.

I en landsby på østsiden av Upolu, hovedøya på Samoa, ble det rapportert om 40 omkomne, men tallet er ikke bekreftet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vil komme flere rapporter om døde. Det tar tid fordi kommunikasjonsforbindelsene er dårlige, sier generalsekretær for Røde Kors på Samoa, Tautala Mauala.

Strid om bølgehøyde

På Amerikansk Samoa, der 14 personer så langt er bekreftet omkommet, blir det rapportert om lignende tilstander. Her skal tsunamien ha vært 1,5 meter høy da den nådde land, ifølge eksperter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av innbyggerne mener imidlertid at bølgen var ni meter høy, og amerikansk Samoas utsending til Kongressen, Eni Faleomavaega, sier at han har fått rapporter om en bølge på minst 4,5 meter.

– Enkelte av områdene ligger bare et par meter over havet, så man kan tenke seg hvor store ødeleggelsene er. Bilene flyter i gatene, sier Faleomavaega.

Trakk tilbake varsel

Det ble også sendt ut tsunamivarsler for flere andre stillehavsøyer, blant annet Fiji, New Zealand og Tonga. Varselet for det større stillehavsområdet ble senere trukket tilbake, bortsett fra i Japan der det ble varslet en tsunami på omkring en halv meter.

Tonga ble ifølge en talsmann for New Zealands utenriksminister rammet av bølger på fire meter. Det er rapportert om skader, men det er ikke kommet informasjon om eventuelle skadde eller omkomne.

På Fiji ble det rapportert om høye bølger, men ingen skader. På New Zealand har myndighetene beordret evakuering av folk som bor i lavtliggende kystområder.