- Må skille mellom Taliban og al-Qaida

HOVEDFIENDEN: Osama bin Laden er fortsatt hovedfienden for president Barack Obama. Foto: Scanpix.
HOVEDFIENDEN: Osama bin Laden er fortsatt hovedfienden for president Barack Obama. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNUPI-forsker Laila Bokhari mener USA og Barack Obama fokuserer for mye på Al-Qaida i forhold til Taliban.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

OSLO (ABC Nyheter): Barack Obama lovet det amerikanske folk å fokusere mer på krigen i Afghanistan i stedet for Irak. Samtidig sa han at jakten på Osama bin Laden skulle gjenopptas med fornyet styrke, samtidig som Taliban og al-Qaida skulle knuses. Det er en feiltakelse, mener den respekterte NUPI-forskeren Laila Bokhari.

Al-Qaida svekket

Under et seminar i regi av Forsvarets forskningsinstitutt med tittelen «Al-Qaida og terrortrusselen åtte år etter 11. september» tirsdag, benyttet Bokhari sjansen til å påpeke dette som en fare for den vestlige krigsinnsatsen i Afghanistan.

NUPI-forsker Laila Bokhari mener Vesten må skille tydeligere mellom al-Qaida og Taliban. Foto: Forsvaret.NUPI-forsker Laila Bokhari mener Vesten må skille tydeligere mellom al-Qaida og Taliban. Foto: Forsvaret.

- Jeg tror det er viktig å huske på hvor forskjellige Taliban og al-Qaida er. De har ulike mål, og forskjellige nedslagsfelt. Al-Qaida opererer på en global arena og ulike fremgangsmetoder. Det er viktig å fastslå de ulike nyansene, og det opplever jeg ikke at vår strategi tar høyde for. Hvis man ser på de to som den samme fienden, så gjør vi det vanskeligere for oss selv, sier Bokhari til ABC Nyheter.

Det betyr i praksis at hvis man skal slå al-Qaida, så vil man kanskje bruke andre midler enn hvis man skal slå Taliban. Å slå de to gruppene i hartkorn vil føre til at man har feil midler i bruk, noe som også har vært kritikken mot Nato og USAs voldsomme felttog i Sør-Afghanistan på grensen mot Pakistan i sommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Offensiv i grenseområdene

Operasjon «Khanjar», eller sverdslaget på norsk, ble startet i juli, og involverte 4000 soldater fra US Marines. Operasjonen ble sett på som et forsøk på å sikre kontroll over viktige landområder sør i landet, og dermed bedre kontroll mot grenseområdene mot Pakistan. Det er der, i de Føderalt administrerte stammeområdene kalt FATA, al-Qaida i all hovedsak befinner seg. I tillegg har man også lokale Taliban-grupperinger.

I tillegg har man siden Obama tok over makten i USA intensivert bruken av droneangrep på Pakistansk side av grensen. Disse angrepene skjer samtidig som Pakistan selv har startet en kampanje mot sine egne terrorgrupperinger, og det er noe al-Qaida også merker.

Osama fortsatt mål nummer én

Mens majoriteten av motstanden som Nato møter i Afghanistan kommer fra Taliban, eller grupper tilknyttet Taliban, er fortsatt al-Qaida det store målet for USA.

- Det var tross alt al-Qaida som sto bak 11. september-angrepet, og det var grunnen til at man invaderte. Samtidig har de jo mange kontaktpunkter, så det er ikke rart at man ser de to gruppene som ett mål, sier Bokhari.

Hun peker på Talibans lokale tilknytning i kontrast til al-Qaidas målsetting om å være en global gruppering som et viktig skille, og mener gjenoppbyggingen av Afghanistan henger på at man klarer å finne ut hvilke grupperinger man på sikt kan forhandle med, og få på sin side.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De mest ihuga Taliban-grupperingene må man bekjempe, men det finnes også moderate krefter man kan forhandle med. Hvis man bare ser på alle som fiender, så vil man ikke lykkes, tror jeg. Samtidig må man, sammen med afghanerne, finne ut hva man ønsker for Afghanistan, sier Bokhari.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Terror i 21 år

På seminaret redegjorde forskningssjefen i FFI, Brynjar Lia, for status for Osama bin Ladens organisasjon i dag. Al-Qaida har ikke lykkes med noen spektakulære angrep i Vesten siden 7. juli 2005, da flere bomber ble sprengt i London. Ifølge FFI ser man en klar utvikling som tyder på at støtten til al-Qaida er i ferd med å svekkes i en rekke land, selv om det ikke er tvil om at de fortsatt har stor støtte i en rekke områder.

Til tross for at al-Qaida mister støtte, klarer de stadig å rekruttere også utenfor det tradisjonelt arabiske nedslagsområdet. De siste årene har blant annet en rekke pakistanere og europeere blitt med. Organisasjonen har vist en overlevelsesevne de færreste terrororganisasjoner har. Det er i år 21 år siden man først hørte om grupperingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Osama har nok med å holde seg i live

Det området der al-Qaida har mest å si i den pågående krigen i Afghanistan er på propaganda-siden. Bruken av internett, og kjapp publisering av nyheter, samt en nærmest dokumentarisk tilnærming til formidling har gjort at gruppen når et stort publikum.

Til tross for at Osama bin Laden fortsatt er i liv, så tror ikke forskersjefen at han planlegger den neste store terroraksjonen egenhendig.

- Bin Laden har nok med å holde seg i live. Ideologisk sett er det faktum at han lever veldig viktig, så hans prioritet nummer en, og al-Qaidas prioritet nummer en, er at han holder seg i live. De vil sette alt inn på det, sa Brynjar Lia under seminaret.