Klima-lord møtte norsk hotell-konge

Verdensbankens eks-direktør Lord Nicholas Stern argumenterer for at klimatiltak koster, men gir nye muligheter. Det er Petter Stordalen enig i. Foto: Thomas Vermes
Verdensbankens eks-direktør Lord Nicholas Stern argumenterer for at klimatiltak koster, men gir nye muligheter. Det er Petter Stordalen enig i. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pPetter Stordalen tror Lorden på at nødvendige klimatiltak vil gi nye business-muligheter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
ZEROs NULLUTSLIPPSKONFERANSE

ZEROS NULLUTSLIPPSKONFERANSE:

Miljøstiftelsen Zero arbeider for nullutslipps-samfunnet med fokus på energispørsmål.

Zero arrangerer 28. og 29. september sin Nullutslippskonferanse 09,som samler 550 deltakere fra hele verden.

De får oppleve framtredende foredragsholdere som Lord Nicholas Stern, tidligere svensk statsminister Göran Persson, Statoil-sjef Helge Lund som deltar i FNs ekspertgruppe for klima og energi og den kjente norske miljøpersonligheten Jørgen Randers, blant annet kjent som leder for Lavutslippsutvalget.

Gardermoen (ABC Nyheter): Mannen bak ett av de store milepælene i verdens klimadebatt, Lord Nicholas Stern, advarer mot å la politikerne pakke inn klimatiltak i prosenter.

- La oss snakke konkrete tall, appellerte den britiske økonomen i et foredrag på miljøstiftelsen Zeros nullutslippskonferanse, som avsluttes i dag.

- De menneskeskapte klimautslippene må ned fra 80 milliarder tonn (GT) nå, til 50GT i 2020, 35GT i 2030 og 20GT i 2050, sa den forhenværende Verdensbank-sjefen som ledet arbeidet med Stern-rapporten.

Stern-rapporten i 2006 vurderte økonomien ved reduksjoner i klimautslipp, og konkluderte med at det vil koste verden langt mer å la utslippene gå sin gang, enn å ta tiltak for å redusere dem.

Mener det blir billig

- Vi må altså fjerne 60 GT i 2050. Det vil trolig koste oss i gjennomsnitt 30 dollar tonnet. Det vil utgjøre 2 prosent av verdens brutto nasjonalprodukt da, sier Stern.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Selv om vi ser på det bare som en kostnad, er det en grei investering. Den er ikke så stor, framholder Stern.

- Men vi snakker for mye om kostnader. Vi burde snakke om dette som investeringer som gir nye muligheter, slår Lord Nicholas Stern fast.

- Spennende og attraktivt

- Hvordan kan vi støtte vekst i fattige land, og samtidig møte de sterke begrensningene på karbonutslipp? spør Stern, og svarer:

- Jeg vil argumentere for at vi kan gjøre det. Og underveis vil vi oppdage en langt mer attraktiv vekst enn vi har opplevd. Renere, tryggere og med mer biologisk mangfoldig, framholder han og konkluderer:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi må fortelle historien om hvor stor risikoen, katastrofen, blir om vi ikke forandrer, samtidig som vi forteller en svært positiv historie om hvordan en omlegging vil bli.

Stordalen tror på Stern

På Zero-konferansen møtte Stern hovedsponsoren, hotelleier Petter Stordalen, som er i ferd med å miljøsertifisere samtlige av sine 165 hoteller.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hva tenker du om Sterns ide om at investeringer i klimatiltak ikke bare er et kostnads-helvete, men kan være positivt for næringslivet?

- Jeg tror at den fremtiden det går an å tjene penger på, blir grønn. For min del forventer jeg at fremtidens forbrukere kommer til å endre seg, sier Stordalen til ABC Nyheter.

- Den som ikke heretter ikke legger opp til grønne løsninger som en positiv mulighet, vil ikke gjøre det godt, tror Stordalen.

Nordmenn må droppe 6 tonn

Stern brøt klimamålsettingene helt ned til hver person på kloden i 2050, når det er 9 milliarder mennesker på kloden.

- Med 20 milliarder tonn utslipp som tak da, må utslippene reduseres til 2 tonn per person. Land som Norge slipper ut 8 tonn per innbygger nå, påpekte Stern på konferansen.

Nye skremmende tall

Nicholas Stern forteller også at Hadley Centre i Storbritannia mandag offentliggjorde nye prognoser som viser at klodens middeltemperatur kan stige dobbelt så mye som målet på 2 grader, på slutten av dette århundret.