Døde etter å ha fått HPV-vaksine

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pBritisk tenåring døde etter å ha fått HPV-vaksine. Dødsårsaken er ikke kjent. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om saken

HPV er forkortelse for humant papillomavirus. Det er dette viruset som er årsaken til såkalte kjønnsvorter. Selv om du aldri har hatt kjønnsvorter, så kan du likevel ha eller ha hatt HPV-infeksjon i livmorhalsen.

HPV-viruset kan i noen tilfeller føre til celleforandringer på livmorhalsen. Ved en langvarig HPV-infeksjon på livmorhalsen kan cellene skades slik at de gradvis forandres til forstadier til kreft, og etter hvert eventuelt til kreftceller. Denne omdanningen av cellene tar mange år: Sannsynligvis går det 10 år eller mer fra HPV-infeksjon og til kreft.

Regjeringens forslag om å bevilge 57 millioner kroner til innføring av vaksine mot livmorhalskreft i barnevaksineprogrammet ble vedtatt i Stortinget mot slutten av 2008.

Det var vaksineprodusent Merck som vant anbudsrunden, og fra denne høsten inngår HPV-vaksinen Gardasil i barnevaksinasjonsprogrammet. Alle jenter i 7. klasse har i disse dager fått tilbud om vaksinen i posten.

Ifølge tall fra Kreftregisteret fikk 261 kvinner i Norge diagnosen livmorhalskreft i 2007.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det var 79 livmorhalskreft-dødsfall i 2006. Dødeligheten av sykdommen er langt lavere enn ved oppstart av masseundersøkelsen mot livmorhalskreft i 1995.

14-åringen ble syk etter at hun fikk vaksinen Cervarix mot human papillomavirus (HPV) ved skolen sin i Coventry, England, som del av det britiske vaksinasjonsprogrammet.

Hun ble brakt til sykehus hvor hun senere døde.

Helsemyndighetene understreker at de ikke har slått fast at det er en link mellom dødsfallet og vaksinen:

- Episoden skjedde kort tid etter at jenta hadde fått HPV-vaksinen på skolen. Man kan ikke si om det er en link mellom dødsfallet og vaksinen før en obduksjon er gjennomført, sier Caron Grainger, direktør National Health Service i Coventry og Coventry City Council, ifølge Reuters.

Les også: - Døde av svulst, ikke vaksine

Vaksinen som jenta fikk er produsert av legemiddelselskapet GlaxoSmithKline, og er ikke den samme som inngår i det norske barnevaksinasjonsprogrammet.

Norske myndigheter valgte i stedet vaksinene Gardasil som distribueres i Europa av Sanofi Pasteur, men er produsert av legemiddelgiganten Merck.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

GlaxoSmithKline jobber nå med legemiddelmyndighetene for å finne ut hva som kan ha skjedd med jenta.

- For sikkerhets skyld har det partiet med vaksiner blitt satt i karantene til vi forstår situasjonen fullt ut, sier medisinsk direktør Pim Kon i GlaxoSmithKline i en pressemelding.

Et lite antall jenter ved skolen i Coventry følte seg svimle og kvalme etter vaksineringen, men ingen andre ble lagt inn på sykehus.

Selskapet opplyser om at 1,4 millioner doser av vaksinene er gitt som del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet i Storbritannia. Cervarix gis i tre doser i løpet av seks måneder.

Nyheten om dødsfallet kommer like før amerikanske legemiddelmyndigheter skal avgjøre om vaksinen fra GlaxoSmithKline skal godkjennes for det amerikanske markedet.

Les også: Norske foreldre usikre på HPV-vaksinen