Ba om hjelp over telefon

ISOLERT: Manuel Zelaya ringte FN og ba om hjelp. Foto: AP
ISOLERT: Manuel Zelaya ringte FN og ba om hjelp. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pI en telefontale til FNs hovedforsamling ba Honduras’ styrtede president Manuel Zelaya om hjelp til å gjenopprette lov og orden i landet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Zelaya, som har oppholdt seg i Brasils ambassade i hovedstaden Tegucigalpa siden han tok seg inn i Honduras 21. september, talte til FNs hovedforsamling via telefon sent mandag kveld.

– Jeg ber FN om å gjenopprette lov og orden og gi Honduras den friheten landet fortjener. Enhver som har vært i villrede om der et diktatur som hersker i Honduras, har fått svar i løpet av de 93 siste dagene. Landet er underlagt et fascistisk styre, sa Zelaya, som ble styrtet i et militærstøttet kupp i slutten av juni.

I talen ba Zelaya også om at FN garanterer for sikkerheten hans.

Tidligere på dagen avblåste kuppregimet i Honduras de strenge tiltakene som ble erklært søndag, som omfattet opphevelse av borgerrettighetene til innbyggerne i Honduras og stenging av flere radio- og TV-kanaler.

De unntakstilstandslignende bestemmelsene var ment å skulle vare i 45 dager, men allerede mandag ettermiddag måtte regimets president, Roberto Micheletti, snu etter krav fra den honduranske kongressen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil be det honduranske folk om unnskyldning. Denne saken vil være løst i slutten av uken, sa Micheletti.

Helomvending

Micheletti la også til at han var bekymret for at tiltakene ville gå ut over valget, som kuppregimet har lovet å avholde. Noen valgdato er imidlertid ikke fastsatt.

Micheletti gjentok løftet om ikke å aksjonere mot den brasilianske ambassaden, der den styrtede presidenten Manuel Zelaya oppholder seg. Han sendte sågar «en stor klem» til president Luis Inacio Lula Da Silva, kun en dag etter at han ga ham ti dager på enten å utlevere Zelaya eller gi ham opphold i Brasil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brasils forsvarsminister Nelson Jobim avviste mandag at det er aktuelt for Brasil å sende soldater for å beskytte ambassaden, som er omringet av både Zelayas tilhengere og opprørspoliti.

– Denne situasjonen er utelukkende diplomatisk. Det er uaktuelt å sette inn våre soldater, sa Jobim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke OAS-enighet

- Vi må bruke andre metoder

Michelettis regjering beskylder Zelaya-tilhengerne for å planlegge et voldelig opprør. Protestene har hittil vært noenlunde fredelige, men lederen for demonstrantene, Juan Barahona, sier at det kan forandre seg.

– Denne massebevegelsen er fredelig, men når de undertrykker og stenger oss inne og på den måten gjør den fredelige metoden ubrukelig må vi benytte andre metoder, advarer Barahona.

Kuppregjeringen har også invitert en delegasjon fra Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) til Honduras 7. oktober, men flere medlemmer av en OAS-delegasjon ble tidligere denne uken anholdt på flyplassen i Tegucigalpa.

På tross av ti timer lange forhandlinger mandag, ble Oas ikke enige om et felles standpunkt til den fastlåste situasjonen i Honduras.