
Spent Jagland før den avgjørende dagen

<pEtter over ett år med valgkamp i rundt 40 land for å bli Europarådets nye generalsekretær, faller dommen for Thorbjørn Jagland tirsdag. Han er spent, men tror på seier. </p
Strasbourg (NTB-Trygve Mellvang-Berg): Jagland fullførte den siste etappen i valgkampen mandag kveld, da han stilte til utspørring i sentrum-høyre-fraksjonen EPP i parlamentarikerforsamlingen.
- Det er veldig uforutsigbart, men jeg har en god følelse, sier Jagland da NTB treffer ham etter utspørringen i Strasbourg.
- Blir det en lettelse å endelig få avgjort saken?
- Ja, jeg må si det. Men det har vært en morsom og interessant prosess, sier han.
- Ligger bra an
I sommer ble det planlagte valget, som står mellom Jagland og den tidligere polske statsministeren Wlodzimierz Cimoszewicz, avlyst av parlamentarikerne i forsamlingen.
Men mandag var det stort flertall, 160 mot 63, som gikk inn for at det skal stemmes tirsdag.
- Vi lå bra an i sommer, og det gjør vi nå også. Det har ikke forandret seg. Men det har heller ikke forandret seg at dette er uforutsigbart, sier Jagland.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenValget, som skjer i 10-tiden tirsdag, er hemmelig, og den endelige opptellingen kommer først i 15-tiden.
Skulle Jagland bli valgt, vil han omtrent umiddelbart tiltre, ettersom Europarådet ikke har hatt noen generalsekretær etter at Terry Davies gikk av 1. september.
- Det trengs en omfattende reformprosess på mange plan, et mer fleksibelt sekretariat og en sterkere prioritering av det viktigste Europarådet skal arbeide med, sier Jagland.
I utspørringene er det særlig forholdet til Russland som har vært sentralt, et forhold som er preget av både krigen i Georgia og en mengde russiske saker ved Menneskerettighetsdomstolen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen- Men Europarådet er Russlands måte å være tilknyttet Europa på, og de legger vekt på å være med, konstaterer Jagland.
Mange fraværende
En stor del av de rundt 600 parlamentarikerne som skal avgjøre valget, deltok ikke i avstemningen om dagsorden mandag.
Artikkelen fortsetter under annonsenNettopp usikkerheten om hvilke som faktisk kommer til å stemme, gjør situasjonen spent for Jagland.
Tyskland, som akkurat har hatt valg, er ikke i Strasbourg. Heller ikke portugiserne og grekerne kommer til å delta på grunn av hjemlige prosesser.
- Dessuten vet man jo aldri om de som sier de skal stemme på meg, faktisk gjør det, ettersom valget er hemmelig, sier Jagland.
Både han og Cimoszewicz, som tilhører samme partifraksjon, avsluttet kvelden mandag i en middag arrangert av sosialistene i forsamlingen.
- Men jeg er ganske sikker på at jeg har den største støtten i sosialistgruppen, det er det ingen tvil om. Valget blir avgjort av de andre fraksjonene, sier Jagland.
Da spiller nettopp EPP en nøkkelrolle, ettersom det er den største fraksjonen med nesten en tredel av stemmene.
Skulle det mot formodning bli stemmelikhet mellom de to, vil en ny avstemning bli holdt onsdag.