- Svensk politi visste om ransplaner

Politiet tar beslag i bilen til den ransmistenkte  helikopterpiloten utenfor hans hjem på Ljusterö utenfor Stockholm mandag.  Foto: Lars Pehrson / SCANPIX.
Politiet tar beslag i bilen til den ransmistenkte helikopterpiloten utenfor hans hjem på Ljusterö utenfor Stockholm mandag. Foto: Lars Pehrson / SCANPIX.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSvensk politi ble allerede for en måned siden informert om planene om et ran mot verditransportsentralen i Västberga, bekrefter politiet i Serbia.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stockholm/Oslo (NTB-Hege Pauline Hovig): - Vi ga dem alt de trengte for å stoppe ranet, sier Serbias politisjef Milorad Veljovic til Aftonbladet.

En svensk politikilde bekrefter overfor TT at de hadde fått tips om ransplanene. Men informasjonen gikk ut på at ranet skulle skje minst en uke tidligere, og da hadde politiet full kontroll, sier han.

Ettersom ingenting skjedde, ble politioperasjonen avblåst.

På vei bort

Søndag ble seks personer, flere av dem i ferd med å forlate landet, pågrepet i forbindelse med ranet, opplyser svenske justismyndigheter.

Ifølge kilder i politiet ble det funnet flybilletter til både Spania og Asia hjemme hos de pågrepne, og avreisene skulle skje søndag, samme dag som de ble tatt, meldte svenske aviser mandag.

Men slik gikk det ikke. Etter intens spaning og telefonavlytting klarte politiet å kartlegge de mistenkte mennenes bevegelser og aktiviteter i dagene etter ranet, skriver avisen Expressen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Södertörn tingrett opplyser mandag at til sammen seks personer er pågrepet og siktet for det oppsiktsvekkende ranet forrige uke. Avhørene av de seks er i full gang.

- Det har allerede vært holdt flere avhør, opplyser Varg Gyllander, pressetalsmann ved Rikspolisstyrelsen, til nyhetsbyrået TT.

Dyktig pilot

En av de pågrepne er en 34 år gammel etnisk svenske som beskrives som en svært erfaren helikopterpilot. Han har jobbet med TV-produksjoner i flere år, blant annet med programmer som «Robinson» og andre store underholdningsprogrammer. Det skal være denne mannen som fløy ranshelikopteret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helikopteret ble stjålet fra selskapet Roslagen helikopterflyg i Norrtälje, men ledelsen i selskapet avviser påstandene i svenske medier om at 34-åringen jobbet for dem.

- Han har vært elev hos oss og tok utdannelsen sin her for om lag 15 år siden. Men han har aldri jobbet for oss, påpeker Christer Öhlund, skolesjef i helikopterselskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Öhlund har 34-åringen kun et privat flysertifikat og har dermed ikke tillatelse til å fly som yrkespilot. Mannen har imidlertid hatt regelmessig kontakt med flyskolen og flere ganger leid helikopter der.

Tyrkia og Balkan

I tillegg er to menn på 38 og 36 år pågrepet. Begge er oppvokst i en forstad sør for Stockholm, men har bakgrunn fra henholdsvis Balkan og Tyrkia.

Fjerdemann er en 31-åring som er en av Sveriges mest profilerte kampsportutøvere. Også han bor sør i Stockholm og er tidligere dømt for blant annet mishandling og narkotikaforbrytelser.

Femtemann er en 29 år gammel mann, også han fra en forstad sør for Stockholm.

Alle disse fem er siktet for grovt ran. I tillegg er en 21 år gammel mann siktet for medvirkning til grovt ran, ifølge dokumenter fra Södertörn tingrett.

De seks vil bli framstilt for varetektsfengsling senest førstkommende onsdag, opplyser statsadvokat Leif Görts til TT.

Hvorvidt politiet har funnet noe av ransutbyttet, eller vet hvor pengene befinner seg, er ikke kjent.