Ser FN som kaldkrigs-organisasjon

Mer tro på G20: Göran Persson. Foto: Thomas Vermes
Mer tro på G20: Göran Persson. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- FNs sikkerhetsråd er et barn av den kalde krigen. Nå er 2. verdenskrig slutt. Nå trenger verden lederskap for å løse klimaspørsmålet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
ZEROs NULLUTSLIPPSKONFERANSE

Miljøstiftelsen Zero arbeider for nullutslipps-samfunnet med fokus på energispørsmål.

Zero arrangerer 28. og 29. september sin Nullutslippskonferanse 09,som samler 550 deltakere fra hele verden.

De får oppleve framtredende foredragsholdere som Lord Nicholas Stern, tidligere svensk statsminister Göran Persson, Statoil-sjef Helge Lund som deltar i FNs ekspertgruppe for klima og energi og den kjente norske miljøpersonligheten Jørgen Randers, blant annet kjent som leder for Lavutslippsutvalget.

Gardermoen (ABC Nyheter): Det sier tidligere statsminister i Sverige, sosialdemokraten Göran Persson.

Han har nå blitt storbonde og verdens-omreisende foredragsholder, ikke minst om klimaspørsmål.

På miljøstiftelsen Zeros nullutslipps-konferanse mandag ettermiddag uttrykte Persson mer tro på stormaktsklubben G20 som sted å løse klimautfordringene.

- En tid uten lederskap

- Akkurat nå lever vi en tid der verden mangler lederskap, sa Persson og slo fast:

- FN-systemet er ikke noe annet enn barn av 2. verdenskrig. FNs sikkerhetsråd er ikke satt sammen for å løse klimakrisen. Den er satt sammen på grunn av den kalde krigen.

- Skal vi møte dagens store sikkerhetspolitiske utfodring, så må vi møte klimautfordringen, sier Persson.

- USA ikke løsningen. Kina og India.

Persson påpeker at FNs høyeste organ, Sikkerhetsrådet, ikke har med et gigant-land som India som ett av sine fem faste medlemmer. Av historiske årsaker sitter imidlertid Frankrike og Storbritannia der.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er urimelig at India ikke er med i førersetet. Det er urimelig at det sitter to relativt små europeiske stater i denne vesle kretsen. USA vil ikke kunne lede denne kampen. Det må Kina og India gjøre, slår Persson fast.

G20 leverte ikke, men...

- Klma var ikke på G20s dagsorden på deres møte i Pittsburgh. Nei, det møtet håndterte bonuser i bankvesenet og nødvendigheten av frihandel. Men ikke klimasaken, sier Persson.

I en debatt på nullutslipps-konferansen uttrykte Persson likevel tro på at G20 kan bli det globale klima-redskapet verden trenger:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norden eller EU?

- Der er Sverige med gjennom EU,. Vi får håpe Norge kommer med etter hvert, smilte Persson, vel vitende om EU-spørsmålets status i Norge.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre lanserte derimot ideen om å få en egen Norden-representasjon i G20 under et foredrag på Handelshøyskolen BI 11. september:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De nordiske landene er verdens 8. største økonomi og betaler 30-40 prosent av IMF, påpekte Støre.

- Det er så klart dilemma at tre av dem er EU-land, og EU arbeider med å konsolidere sitt nærvær. Den europeiske andelen må gå ned. Da kommer EU til å bli viktigere. Men jeg mener nordisk samarbeid ikke truer deres lojalitet til EU, framholdt Støre.

- Moralsk ansvar for Norge

Göran Persson formanet også Norge til å ta sitt moralske ansvar og gjøre mer på klimaområdet.

Det manet også forhenværende Sp-statsråd Åslaug Haga til.

- Glem aldri at dere bygger deres velstand på utvinning av det som er problemet, fossilt brensel. Det er deres moralske forpliktelse å ta deres ansvar, sa Persson på Zero-konferansen.

Han hadde også en kommentar til dem som tviler på at klimaendringene er menneskeskapte:

- Det er mulig at det ikke er fullt vitenskapelig bevist. Men den vitenskapelige støtten er så stor at det ville være tåpelig å ikke tro på risikoen man tar hvis man ikke handler, og handler i tide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tror ikke på gjennombrudd

Persson karakteriserte seg selv som en behersket pessimist foran FN-toppmøtet om klima i København. Vi får noe, det får vi. Vi får en avtale, det får vi. Vi får en forhandlignsprosess som fortsetter å rulle. Men jeg tror ikke vi får noe stort gjennombrudd.

Personn anbefaler Norge å satse på å utvikle fangst og lagring av CO2, et tiltak som på engelsk kalles CCS.

Selv sysler Persson med den 3500 gamle teknologien biogass, en energi som kan brukes også av de fattige.

- Jeg er bonde. Jorbrukets avfallsprodukter er antakelig verdens største uutnyttede energiressurs. Teknikken finnes. Ressursene finnes. De økonomiske incitamentene finnes ikke, slår Göran Persson fast.