- Ingen norske tiltak for å redusere klimautslippene

Stusselig budskap: Einar Håndlykken (til venstre) konstaterer at Norge ikke har vedtak for konkrete utslippskutt innen 2020, overfor Lavutslippsutvalgets Jørgen Randers. Foto: Thomas Vermes
Stusselig budskap: Einar Håndlykken (til venstre) konstaterer at Norge ikke har vedtak for konkrete utslippskutt innen 2020, overfor Lavutslippsutvalgets Jørgen Randers. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pZero-leder Einar Håndlykken konstaterte at Norge faktisk ikke har vedtatt konkrete tiltak for å kutte norske utslipp innen 2020, da han åpnet Zeros globale nullutslipps-konferanse.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
NULLUTSLIPPS-PÅDRIVERNE

Miljøstiftelsen Zero arbeider for nullutslipps-samfunnet med fokus på energispørsmål.

Zero arrangerer 28. og 29. september sin Nullutslippskonferanse 09,som samler 550 deltakere fra hele verden.

De får oppleve framtredende foredragsholdere som Lord Nicholas Stern, tidligere svensk statsminister Göran Persson, Statoil-sjef Helge Lund som deltar i FNs ekspertgruppe for klima og energi og den kjente norske miljøpersonligheten Jørgen Randers, blant annet kjent som leder for Lavutslippsutvalget.

Gardermoen (ABC Nyheter): - Skal vi føle oss trygge på at den globale oppvarmingen begrenser seg til 2 grader, kan ikke de rike landene nøye seg med å kutte klimautslippene med 25 prosent, som vi har trodd til nå. Nyere forskning viser at vi må opp i 40 prosent kutt i 2020.

Det slo daglig leder Einar Håndlykken i Miljøstiftelsen Zero fast, da han åpnet Zeros nullutslipps-konferanse mandag.

Regjeringen: Nullutslipp?

Han kom med kritikk av sviktende norsk oppfølging i praksis, og en kraftig appell til regjeringpartiene som samtidig nå sitter sammen for å drøfte sin plattform for kommende fire år:

- De 40 prosentene må tas i de rike landene, på toppen av å kjøpe klimatiltak i andre land, presiserer Håndlykken.

- Tre år etter Stern-rapporten har vi ennå ikke vedtatt tiltak i Norge som kommer til å redusere norske utslipp i det hele tatt i 2020, sa Håndlykken og viste til utslippskurvene i Finansdepartementets perspektivrapport.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ja, Norge kan

Håndlykken er ikke alene om å tro at FNs kommende klimatoppmøte i København i desember, ikke vil bli noen løsning.

- Min påstand er at noen land må gå foran. Kan Norge bli et nullutslippssamfunn i 2050? Kan Norge kutte egne utslipp innen 2020? spurte Håndlykken og konkluderte:

- Ja, vi kan.

- Slutt å tvile på tiltak i Norge

Zero-lederen kom med en direkte appell til regjerings-forhandlerne:

- Tenk om vi fikk en regjeringsplattform som dro opp kursen mot nullutslippssamfunnet, i stedet for å sette spørsmålstegn ved nødvendigheten av å gjennomføre tiltak i Norge.

Forskeren dr. Sivan Kartha har beregnet miljøansvaret de ulike land har, og påpekte Norges rolle:

- Norge med 0,07 prosent av verdens befolkning har omtrent samme klimaansvar som India, med en sjettedel av verdens befolkning, 0,40 prosent.

Les mer om det på Greenhouse Development Rights.

I oktober kunne ABC Nyheter presentere miljøvernminister Erik Solheim for 6,5 kg klima-utredninger laget de siste 20 årene.

Nå er Statens forurensningstilsyn pålagt enda en utredning om hva Norge kan gjøre i praksis innen 2020. Les om Klimakur 2020.