Ny plattform skal forene egenart og størrelse

Arbeiderpartiet og Jens Stoltenberg blir enda mer dominerende, det sørget valget for. Foto: Scanpix
Arbeiderpartiet og Jens Stoltenberg blir enda mer dominerende, det sørget valget for. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pForhandlingene om en ny politisk plattform for den rødgrønne regjeringen, blir en kamp for å forene partienes egenart med partiene størrelse.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Forhandlingene om regjeringsplattform

* Forhandlingene mellom Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti om ny regjeringsplattform 2009-2013 startet mandag morgen.

* Forhandlingene foregår på Statsministerens kontor i regjeringskvartalet.

* Resultatet vil bli kunngjort på Soria Moria der forhandlingene om regjeringserklæringen for 2005-2009 fant sted for fire år siden.

* Det skal ikke utarbeides noen ny regjeringserklæring fordi det er den samme regjeringen som fortsetter.

* Det blir også forhandlet om endringer i regjeringen og i departementsstrukturen.

* Det er ikke fastsatt noen tidsfrist for når forhandlingene skal være avsluttet. Endringer i regjeringens sammensetning skjer ikke før etter at statsbudsjettet er lagt fram 13. oktober. (©NTB)

Valget sørget for at Arbeiderpartiet ble enda mer dominerende, noe som bekymrer juniorpartnerne Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

Beholder alle statsrådene

Aps fremgang og SVs tilbakegang vil etter alt å dømme føre til at SV mister én statsråd mens Ap får én til. I Ap er det også mange som forventer at den nye regjeringsplattformen vil bli farget av partiets valgfremgang. Mandag ville ingen si noe om forhandlingskrav.

SV-leder Kristin Halvorsen minner nok en gang om at valgseieren var et rødgrønt prosjekt.

– Vi må ha et rødgrønt bærekraftig prosjekt som sørger for entusiasme i alle de tre partiene, slå hun fast.

– Vi må klare å komme fram til et resultat som forener partienes egenart og partienes størrelse, svarer statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg.

Et annet dokument

Dokumentet om regjeringens politiske plattform for de neste fire årene blir et helt annet dokument enn Soria Moria-erklæringen fra 2005.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stoltenberg er nøye med å understreke at det ikke skal utarbeides noen ny regjeringserklæring fordi det er den samme regjeringen som fortsetter med de samme hovedlinjene i politikken.

– Det blir likevel et viktig dokument som vil være styrende for regjeringens politikk de neste fire årene. Men det blir et annet dokument enn erklæringen fra 2005, sa han før forhandlingene startet mandag morgen

Partiene kommer også til å diskutere ny fordeling av statsråder og eventuelle endringer i departementsstrukturen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen tidsfrister

Det er ikke fastsatt noen tidsfrist for når forhandlingene skal være avsluttet.

– Vi vil bruke den tiden vi trenger. Det er ikke nødvendig å være ferdig før trontalen 9. oktober fordi hva som skal skje neste år, er avklart i statsbudsjettet for 2010 som allerede er ferdig, sier han.

Han slår fast at det ikke vil skje noen endringer i regjeringen før etter at statsbudsjettet er lagt fram 13. oktober.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Statsrådsskiftene kommer når de kommer, hvis de kommer. Det er rimelig at de statsrådene som har vært med på budsjettarbeidet også får legge fram sine budsjetter, sier Stoltenberg.

– Mye er avklart

På en pressekonferanse gjorde de tre partilederne det klart at forhandlingene kommer til å bli annerledes enn for fire år siden fordi regjeringen allerede har lagt fram viktige dokumenter som beskriver politikken de neste fire årene på vesentlige områder.

Finansminister Halvorsen understreker også at forhandlingene vil bli krevende fordi det økonomiske handlingsrommet er mindre enn i 2005. Et vanskelig spørsmål blir hvordan man får redusert bruken av oljepenger.

Ifølge Stoltenberg vil den nye politiske plattformen for en stor del dreie seg om å omgjøre visjonene til konkret handling.

– Vi skal gjennomføre den politikken de tre partiene står for. Det er allerede utformet mange felles dokumenter og det er bred enighet om de viktigste veivalgene. I forhandlingene skal vi avklare ulike standpunkter på en del områder, sier regjeringssjefen. (©NTB)