Advarer Obama

ADVARES: Barack Obama advares nå fra flere hold mot å kritisere Iran for hardt, etter avsløringene om et hemmelig kjernekraftanlegg denne uken.
ADVARES: Barack Obama advares nå fra flere hold mot å kritisere Iran for hardt, etter avsløringene om et hemmelig kjernekraftanlegg denne uken.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- Dropp sanksjonene mot Iran, sier Hans Blix. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om striden rundt Irans atomprogram
* Iran anriker uran som brukes til å produsere kjernekraft. Dette er kontroversielt fordi høyanriket uran kan brukes i produksjon av atomvåpen.
* FNs sikkerhetsråd krever at Iran innstiller all anriking mens det foregår samtaler om landets atomprogram. Dette nekter Iran å gjøre.
* FNs sikkerhetsråd har innført sanksjoner mot Iran. FNs medlemmer får ikke hjelpe Iran med utstyr eller teknologi som kan brukes til anrikning av uran og bygging av en tungtvannsreaktor, som kan brukes til produksjon av plutonium, samt utvikling av raketter som kan frakte atomvåpen.
* Iran avviser at landet har et atomvåpenprogram og påpeker at alle land tilsluttet FNs ikkespredningsavtale for atomvåpen (NPT) har rett å utvikle kjernekraft for sivil bruk.
* Fredag ble det kjent at landet er i ferd med å bygge et nytt anlegg for anriking av uran.
* USA, Frankrike og Storbritannia krevde øyeblikkelige inspeksjoner av anlegget. (©NTB)

Etter at nye satelittbilder har avslørt et hemmelig atomanlegg utenfor Qom i Iran, har kritikken haglet fra verdens mektigste menn.

Blant andre USAs president Barack Obama har bedt om at Irans ledere skal ta ansvar for landets integrering i verdenssamfunnet.

- Bytt strategi

Det har ikke bare falt i god jord hos de iranske myndighetene, som overhodet ikke ønsker å bli fortalt hva landet må, og ikke må, gjøre.

Nå advarer den tidligere sjefen for FNs våpeninspektører, svenske Hans Blix, mot at kritikk neppe er den gunstigste framgangsmåten.

- Sanksjoner er det man som oftest snakker om nå. Men rent praktisk ser det ut som om belønninger er mer virkningsfulle, sier Blix til svensk TV 4.

- Bekymringsfullt

Den tidligere lederen av FNs våpeninspektører, Hans Blix. (foto: Scanpix)Den tidligere lederen av FNs våpeninspektører, Hans Blix. (foto: Scanpix)

De vestlige stormaktene mener Iran har forsøkt å gjemme fremstillingen av anriket uran, som kan brukes til kjernekraftvåpen. Det har vært kjent at Iran har hatt et kjernekraftanlegg tidligere, i byen Natanz, men den siste ukens avsløringer har satt sinnene i kok i vesten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er en alvorlig utfordring for det globale ikkespredningsarbeidet, og det betyr at den bekymringsfulle iranske unnvikelsen fortsetter langs samme spor, sa Obama i sin ukentlige internett- og radiotale lørdag.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad mener USA, Storbritannia og Frankrike overreagerer overfor landet.

-Det er trist at de tre uttaler seg på feil grunnlag. Vi har opptrådt helt i tråd med regelverket til IAEA, sier han og legger til at Iran ikke har noen innvendinger mot at FNs atombyrå inspiserer det nye anlegget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere diplomatiske virkemidler

Blix råder også USA til å opprette diplomatiske forbindelser med Iran. Dermed kan USA rekke ut en hånd til Iran, og forsikre landet om at de ikke vil bli angrepet om de stanser anrikingen av uran.

- De diplomatiske virkemidlene er overhodet ikke brukt opp, sier Blix.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan har foreslått å være meglingsmann mellom Iran og vesten. Blant annet har han planlagt en tur til Iran i oktober, for å diskutere nettopp kjernekraftprogrammet med president Mahmoud Ahmadinejad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vær forsiktige

Også Erdogan og Iraks president Jalal Talabani har advart mot sanksjoner mot Iran. Mens Talabani ber om reelle forhandlinger med landet, samt garantier om at Iran kan få utvikle atomenergi til fredelige formål, maner Erdogan til forsiktighet.

- Sanksjonene gjør ikke noe godt for Irans folk. Vi må være forsiktige, sa Erdogan på en pressekonferanse i New York denne uka.

Talabani understreket på en pressekonferansei New York lørdag at han er imot utvikling av atomvåpen i Midtøsten. Han gjorde det samtidig klart at Irak ikke vil akseptere at andre land bruker landets luftrom til et militært angrep på Iran.

Ali Akbar Salehi, som er sjef for Irans atomprogram, slo lørdag fast at inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) vil få besøke anlegget – uten å si når dette kan skje.