Dette er kanslerkandidatene

Fra venstre: Angela Merker, Guido Westerwelle og Frank-Walter Steinmeier. Foto: Scanpix Montasje: ABC Nyheter.
Fra venstre: Angela Merker, Guido Westerwelle og Frank-Walter Steinmeier. Foto: Scanpix Montasje: ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEn er blitt omtalt som verdens mektigste «jente». En er åpen om sin homofile legning, og kan bli valgets joker, og en hadde aldri tenkt å bli politiker. Møt tre av kanslerkandidatene fra valget i Tyskland.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Angela Merkel håper på en ny periode som tysk forbundskansler, men helst uten koalisjonspartneren SPD.

Da Merkel i 2000 tok over CDU etter samlingskansleren Helmut Kohl, var det en barnløs, fraskilt, østtysk protestant som tok over familieverdipartiet, som er dominert av vestlige katolikker.

Angela Kasner, som hun opprinnelig het – Merkel er hennes første manns navn – ble født i vest, i Hamburg i 1954, men bare noen uker senere tok hennes prestefar familien med østover.

Verdens mektigste «jente»

Før murens fall gjorde hun karriere som fysikalsk kjemiker ved vitenskapsakademiet i Øst-Berlin og tok en doktorgrad i kvantekjemi.

Etter murens fall sluttet hun seg til kristeligdemokratene og ble stedfortredende pressetalskvinne for DDRs siste statsminister, Lothar de Maizières.

Etter gjenforeningen ble Merkel medlem av den tyske Forbundsdagen. Kohl tok «das Mädchen» (jenta), som han kalte henne, med i regjeringen, først som kvinne- og ungdomsminister og senere som miljøminister.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysklands grunnlovsfestede krav om flertallsregjeringer førte henne i 2005 inn i en motvillig koalisjon med SPD etter at ingen av partene fikk rent flertall.

Som forbundskansler er Merkel flere år på rad utpekt som verdens mektigste kvinne av det amerikanske magasinet Forbes.

Fra teknokrat til politiker

Frank-Walter Steinmeier ble i 2008 utpekt til SPDs kanslerkandidat uten noensinne å ha drevet valgkamp eller innehatt folkevalgte verv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sosialdemokratenes leder anses som en dyktig teknokrat, men mangler forgjengeren Gerhard Schröders karisma.

Steinmeier, som ble født i 1956 i Detmold i Niedersachsen, er utdannet jurist og har uttalt at han aldri planla å bli politiker. Han anses for å være den fødte diplomat, mens killerinstinktet blir trukket i tvil.

-Kjedelig fyr

Steinmeier var i mange år en nær medarbeider av Schröder og har vært vant til å være den som ordner saker i kulissene. Han var Schröder stabssjef både under hans tid som statsminister i Niedersachsen og i hans tid som kansler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var Schröder som foreslo ham som utenriksminister i den nye storkoalisjon mellom sosialdemokratene og de konservative søsterpartiene CDU og CSU som tiltrådte i november 2005. I denne koalisjonen har Steinmeier også hatt tittelen visekansler.

Journalisten Tom Ockers, som har fulgt Steinmeier i flere år i forbindelse med et tv-portrett, levner ham lite håp om å overvinne sitt ukarismatiske rykte.

– Selv om han løp naken gjennom Berlin vil folk fortsatt si «Den fyren er kjedelig», uttaler han.

Skeiv joker

De tyske Fridemokratenes leder, Guido Westerwelle, blir regnet som jokeren i det tyske valget. Han håper å kunne overta posisjonen som Angela Merkels koalisjonspartner og utenriksminister.

Mannen som er Tysklands offisielle opposisjonsleder, siden Fridemokratene (FDP) er største parti utenfor den regjerende storkoalisjonen, vil i så fall bli Tysklands første minister som er åpen om sin homofile legning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Westerwelle ble født i 1961 i kurbadbyen Bad Honnef, nær Bonn. Han er utdannet jurist.

- Spradebassen er blitt voksen

Han sluttet seg til FDP i 1980 og har ledet partiet siden 2001, fra 2006 også som parlamentariske leder. I 2002 var han FDPs første og hittil eneste offisielle kanslerkandidat.

Westerwelle satser nå alt på å få Fridemokratene tilbake i regjering etter 11 år i opposisjon.

Den fargerike politikeren har vært ansett for å være noe av en spradebass, men mener han har vokst det av seg.

- Legningen er ikke et problem

Westerwelle kom offisielt ut av skapet i juli 2004 da han stilte med sin partner Michael Mronz i Angela Merkels 50-årsdag.

Han avviser at hans legning vil være et problem om han blir utenriksminister og viser til at konservative arabiske stater har avfunnet seg med at Angela Merkel ikke følger muslimske kleskoder når hun kommer på offisielt besøk. (©NTB)