- Lurt av Harald Eia

FØLER SEG LURT AV EIA: Sosiologiprofessor Willy Pedersen mener Harald Eia lurte ham i NRKs nye tv-program Hjernevask, og har bedt om å få trekke seg fra programmet.
FØLER SEG LURT AV EIA: Sosiologiprofessor Willy Pedersen mener Harald Eia lurte ham i NRKs nye tv-program Hjernevask, og har bedt om å få trekke seg fra programmet.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- Prøvde å lokke meg ut på glattisen i nytt program, sier professor Willy Pedersen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et debattinnlegg i dagens Aftenposten skriver sosiologiprofessor Willy Pedersen om hvordan han føler seg lurt av Harald Eia, i forbindelse med NRKs nye satsing Hjernevask.

ABC Nyheter har vært i kontakt med Harald Eia, men han er for tiden på ferie i Rhodos og har av den grunn ikke lest Pedersens debattinnlegg. Eia ønsker derfor ikke å kommentere saken.

Pedersen ble invitert for å snakke om folks røykevaner.

Seriøst program

Programserien, hvor Harald Eia forsøker å utfordre etablerte sannheter, er følge NRK så seriøs at den kunne vært plassert i faktaavdelingen.

Det var også inntrykket Willy Pedersen fikk da han ble oppringt av Eia, skriver han i sitt innlegg. Men etter å ha blitt intervjuet i sitt eget hjem, på en tilsynelatende uproblematisk måte, snur alt, ifølge sosiologiprofessoren.

Han forteller nemlig at NRK ringte igjen i forrige uke, og opplyste om at de hadde lagt fram hans uttalelser for «noen utenlandske forskere». Derfor ville de Pedersen skulle komme i studio, se på kritikken og svare på den.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kamera på meg, nye spørsmål, pågående, i 50 minutter. Eia kjører på, etter hvert får han meg nok dit han vil, skriver Pedersen om intervjusituasjonen.

Du kan lese hele debattinnlegget på Aftenposten.no.

De utenlandske forskerne hevdet at mange undervurderer genenes betydning for folks røykevaner, mens Pedersen mener man må inn med forklaringer på samfunnsnivå for å forklare situasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble han kjørt hardt på, ifølge debattinnlegget.

Vil trekke seg

- NRK sitter nå med to timers opptak av meg. De kan helt sikkert «kryssklippes» til en fortelling om en naiv, norsk forsker som ikke makter å stå opp mot skarpe amerikanske genetikere. Men det vil jeg ikke være med på. Jeg har sendt NRK et brev hvor jeg trekker meg fra programmet. Har jeg juridisk rett til å trekke meg? Vi får se, skriver han videre.

Han mener Harald Eia bevisst forsøker å lokke norske forskere ut på glattisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg er blitt invitert for å belyse et annet tema enn jeg trodde, uforberedt, utsatt for rå intervjuteknikk, brukt for å forvirre, ikke opplyse. Det gjelder nok flere enn meg, skriver Pedersen.

ABC Nyheter har forsøkt å komme i kontakt med Harald Eia, men han har ikke vært tilgjengelig for en kommentar. Talsmann, medmanusforfatter og researcher Ole-Martin Ihle i Hjernevask sier imidlertid til Aftenposten at han er overrasket over sosiologiprofessorens reaksjon.

Overrasket

–Pedersen er en av våre fremste sosiologer. Intervjuene har vært interessante. Han er en veldig viktig motstemme i programmet. Derfor er vi overrasket, sier Ihle til avisen.

–Han sier han har mistet tilliten til at dette er et seriøst prosjekt, fordi dere utelukkende forsøker å fremme en agenda, som attpåtil var skjult for ham?

–Der er jeg uenig. I starten visste vi ikke helt hvilken retning dette skulle ta. Vi har intervjuet ham om hans forskning, og så har vi gått ut i verden for å høre med andre forskere. De hadde annen forskning som viser noe annet. Etterpå har vi ringt ham og latt ham få tilsvar foran kamera. Det er jo en nyansert måte å behandle saken på. Det er synd han har opplevd dette som en skjult agenda. Men hvis han mener dette er ensretting, er det simpelthen ikke riktig, sier Ihle.