Micheletti vil ikke møte Zelaya

STØTTER ZELAYA: Demonstranter var på plass i Tegucigalpas gater igjen fredag for å støtte den avsatte presidenten Manuel Zelaya. (Foto: SCANPIX / Oswaldo Rivas / REUTERS)
STØTTER ZELAYA: Demonstranter var på plass i Tegucigalpas gater igjen fredag for å støtte den avsatte presidenten Manuel Zelaya. (Foto: SCANPIX / Oswaldo Rivas / REUTERS)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pHonduras’ kuppresident Roberto Micheletti sier han ikke vil møte den avsatte presidenten Manuel Zelaya, men at Zelaya vil få forlate landet igjen om et annet land gir ham asyl.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om uroen i Honduras
*57 år gamle Manuel Zelaya overtok som president i Honduras i 2006. Han tilhører det liberale partiet Partido Liberal, som er ett av Honduras to dominerende partier.
*Zelaya har i løpet av sin tid ved makten søkt nærmere samarbeid med venstresiden, og med Venezuelas president Hugo Chávez.
* 28. juni ble Zelaya utsatt for et kupp. Han ble bortført midt på natten av militærpoliti, som sendte ham til Costa Rica.
* To ganger forsøkte Zelaya å vende tilbake til Honduras etter at han ble styrtet, men uten å lykkes.
* 21. september dukket han overraskende opp i Brasils ambassade i Honduras’ hovedstad Tegucigalpa. Ambassaden har siden vært beleiret av politi og soldater, og det har kommet til kraftige sammenstøt mellom politi og Zelayas sympatisører. (©NTB)

Micheletti sier at et møte torsdag mellom en representant for regjeringen og Zelaya i den brasilianske ambassaden ikke førte til noen resultater.

I et intervju med nyhetsbyrået AP fredag sier han at det er opp til honduranske domstoler å ta en endelig beslutning om amnesti for Zelaya.

Zelaya sier at han ikke har noen planer om å forlate Honduras, etter at tidligere i uka kom hjem i all hemmelighet og søkte tilflukt i den brasilianske ambassaden.

Brasils president Lula da Silva sa fredag at Zelaya er velkommen til å bli i den brasilianske ambassaden i Tegucigalpa så lenge han vil.

Lula fnyste av anklagene til Micheletti om at Brasil støtter Zelaya.

– Jeg kommer ikke til å kommentere stupiditeten til en kuppmaker. Det som er unormalt er ikke at Zelaya er kommet tilbake, men at Micheletti ennå er der, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lulas røtter er på venstresiden, selv om han har et godt forhold til USA og til land på alle sider i Latin-Amerika. President Barack Obama har også fordømt kuppet og presser Micheletti til å gi makten tilbake til Zelaya.

FN fordømmer

FNs sikkerhetsråd fordømte fredag kuppregimets avsperring av ambassaden og forlangte at regimet respekterer ambassadens diplomatiske status.

Etter at Zelaya kom tilbake, omringet soldater ambassaden, og i de første dagene kuttet regimet strømmen og vannet og hindret leveranser av mat. Dette er siden opphevet.

Zelaya har også klaget over at ambassaden er blitt bombardert med høye ulyder gjennom høyttalere og gassbomber som har gjort alle syke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerhetsrådet uttalte seg ikke om selve kuppet. Å få Zelaya gjeninnsatt overlater til Organisasjonen av amerikanske stater (OAS).

Nye protester

Zelaya ba fredag sine tilhengere om å fortsette gateprotestene med krav om at han gjeninnsettes, trass i at de første kontaktene med kuppregimet er i gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han gjorde det klart at samtalene ikke vil føre noe steds hen om ikke de som styrtet ham, gjeninnsetter ham som president.

Flere tusen Zelaya-tilhengere marsjerte gjennom Tegucigalpa igjen fredag med flagg og bannere til støtte for ham.

Hovedstaden var fredag i ferd med å bli mer normal igjen etter flere dager med totalt portforbud som gjorde det vanskelig for folk å skaffe seg mat.

Situasjonen begynner å bli vanskelig for Zelaya som sitter innesperret i ambassaden sammen med familiemedlemmer og et 40-tall medarbeidere og tilhengere og journalister.

De deler på fire rom i ambassaden og sover etter tur på gulvet og to sofaer, mens de rasjonerer det lille de får inn av mat.

Satser på valget

Kupplederne, som er fullstendig isolert etter å ha blitt møtt av en storm av protester og sanksjoner fra det internasjonale samfunnet etter kuppet i juni, satser åpenbart på å holde det gående til det blir avholdt valg i november, et valg Zelaya uansett ikke kunne stille opp i.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De sier at et rettferdig og åpent valg vil tvinge verden til å akseptere at Honduras er et demokrati.

Men Zelaya og mange andre land, inkludert USA, sier at valget ikke er legitimt om ikke Zelaya først blir gjeninnsatt, og derfor ikke vil bli anerkjent.

Zelaya har imidlertid ikke bedt om at valget boikottes, og han har møtt de fire fremste kandidatene i den brasilianske ambassaden. (©NTB)