Slo ned som en bombe

KRITISK: USAs president Barack Obama, her sammen med Gordon Brown og Nicholas Sarkozy, mener Iran nå må vise at de vil samarbeide. (Foto: Scanpix)
KRITISK: USAs president Barack Obama, her sammen med Gordon Brown og Nicholas Sarkozy, mener Iran nå må vise at de vil samarbeide. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pIrans hemmelige kjernekraftanlegg overrasket verdens mektigste. Nå vil det internasjonale atomenergibyrået IAEA inspisere anlegget. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Iranerne innrømmer i et brev til IAEA at de har to anlegg for anrikning av uran, og ikke ett som tidligere antatt. Anlegg nummer to, som omverdenen nå har fått kjennskap til, er fortsatt under oppføring.

– IAEA har bedt Iran om skaffe til veie spesifikk informasjon om anlegget, sier talsmann for byrået Marc Vidricaire. Ifølge Vidricaire vil IAEA så raskt som mulig ha tilgang til anlegget for å gjennomføre inspeksjoner.

– Uvilje

Nyheten om det til nå ukjente anlegget slo ned som en bombe på G20-landenes toppmøte i Pittsburgh i USA fredag.

– Byggingen av anlegget understreker Irans uvilje mot å etterkomme sine internasjonale forpliktelser, sa USAs president Barack Obama på en pressekonferanse sammen med Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Storbritannias statsminister Gordon Brown.

– Iran har rett til et fredelig kjernekraftprogram, men dette programmet går ut over dette behovet, sa USAs president Barack Obama.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Iran må på møtet med andre stormakter 1. oktober vise at landet ønsker å samarbeide med IAEA, framholdt Obama. Brown og Sarkozy krever nye sanksjoner mot Iran hvis landet ikke etterkommer kravet.

Kina, som er blant vetolandene i FNs sikkerhetsråd, har tidligere gått imot kravet om ytterligere sanksjoner. Men også de ber Iran om å la FN-observatørene slippe til.

– Vi håper Iran vil samarbeide med IAEA i dette spørsmålet, sa en talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland ga uttrykk for bekymring over nyheten om det nye anlegget.

Bekrefter

Iran mener landet har rett til å skaffe seg kjernekraft, men nekter for at de vil utvikle atomvåpen. President Mahmoud Ahmadinejad avviser at de har forsøkt å holde anlegget hemmelig.

– Vi trenger ikke å informere herr Obama om alle fasiliteter vi måtte ha, sa Ahmadinejad i et intervju med magasinet Time fredag. Han hevdet videre at Irans virksomhet er i tråd med IAEAs regler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En amerikansk ekspert sier USA i flere år har overvåket Irans arbeid med å bygge opp et nytt anrikningsanlegg. Høyanriket uran kan brukes som «sprengstoffet» i atomvåpen.

– Gradvis har det dannet seg et bilde av iranernes virksomhet ved og planer for dette stedet, sa den amerikanske eksperten, som ba om å få være anonym.

– Dette anlegget virker for lite til å kunne produsere brennstoff til en reaktor ved et kjernekraftverk. På tomten er det plass til rundt 3.000 sentrifuger, mens sivile anlegg vanligvis krever langt flere, fortsatte vedkommende.

Sentrifugene der her er snakk om, brukes til å anrike uran i gassform. Ifølge Reuters må et sivilt kjernekraftanlegg ha flere titusener slike innretninger, hvis det skal produsere nok drivstoff til en effektiv produksjon av strøm.

– Måtte bekjentgjøre det

Iran hadde neppe noe annet valg enn å varsle FNs atombyrå om det hittil ukjente anlegget før G20-møtet mellom verdens mektigste ledere i USA denne uken, mener kjernevåpenforsker Mark Fitzpatrick.

– Iran kunngjorde utvilsomt dette til IAEA fordi landet var redd for at det ville bli kjent for USA og andre, sier han.

Irans brev til FNs atombyrå skal ha blitt sendt etter at landet skjønte at vestlig etterretning hadde fått nyss om anlegget, skriver The New York Times. (©NTB)