Forbundet jobber for å redde Lyn

ENDELIG JUBEL? Eliteserieklubben Lyn, her ved spillerne Erling Knudtzon (f.v), Paul Obiefule og Davy Claude Angan, kan bli reddet av Norges Fotballforbund. (Foto: Scanpix)
ENDELIG JUBEL? Eliteserieklubben Lyn, her ved spillerne Erling Knudtzon (f.v), Paul Obiefule og Davy Claude Angan, kan bli reddet av Norges Fotballforbund. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNorges idrettsforbund jobber i disse dager med tolkningen vedrørende konkursbestemmelsene i eget lovverk. Nå kan Erik Langerud og Lyn reddes av Idrettsforbundet sentralt.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

OSLO (ABC Nyheter): Norges fotballforbund har tidligere slått fast at dersom Lyn slås konkurs vil laget miste plassen i Eliteserien og således ikke vil kunne fullføre årets sesong.

Kampene som Lyn har spilt vil også bli fjernet fra historiebøkene og alle de øvrige 15 lagene mister eventuelle poeng de har tatt mot osloklubben i løpet av sesongen.

Men nå kan det gå mot at Lyn reddes av Norges idrettsforbund (NIF).

Marit Wiig, leder av lovutvalget i NIF, sier til ABC Nyheter at forbundet i disse dager ser nærmere på konkursbestemmelsene i eget regelverk.

- Vi jobber i disse dager med å tolke bestemmelsene rundt en konkurs som rammer et selskap med tilknytning til idretten, sier Marit Wiig til ABC Nyheter.

Fjernes fra NIF

Norges fotballforbund, ved konstituert generalsekretær Erik Loe, har tidligere uttalt at Fotballforbundet selv ikke har egne regler forbundet konkurser, men henviser til bestemmelsene i paragrafer i Norges idrettsforbunds lovverk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Det følger av Norges Idrettsforbunds (NIF) lov § 2-16 at ved konkurs anses
organisasjonsleddet som oppløst, og at det dermed mister sitt medlemskap i NIF.
Dette er en følge av at styret mister rådigheten over klubben og konkursboet
etableres som et eget rettssubjekt.

Norges Fotballforbund (NFF) har ikke egne bestemmelser knyttet til dette i sitt
regelverk, men bestemmelsen i NIFs lov får anvendelse også innenfor NFFs
virksomhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Under enhver omstendighet er det en forutsetning for medlemskap i NFF at man
allerede er medlem i NIF. Dette innebærer at en klubb som går konkurs vil miste
sitt medlemskap i NFF. Konsekvensen av dette vil blant annet være at klubben
mister alle rettigheter i forhold til deltakelse i NFFs konkurranser».

Wiig sier idretten aldri tidligere har stått overfor en slik betent situasjon og medgir at Lyn-saken er den direkte årsaken til at de i vel én uke inngående har jobbet med tolkningene rundt bestemmelsene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Meg bekjent så har det aldri vært konkurser i norsk idrett med så stort økonomisk omfang som en eventuell konkurs i Lyn vil kunne få.

- Det er saken som omhandler Lyn som er hovedgrunnen til at vi ser nærmere på dette, fortsetter Wiig overfor ABC Nyheter.

NFF ba om hjelp

Mange norske toppklubber kan stå overfor en dramatisk situasjon dersom Lyn forsvinner fra Eliteserien. Det er store penger forbundet både med tabellplassering, eventuell E-cupdeltagelse og nedrykk. Flere profiler innen norsk fotball har uttalt at skandalen nærmest vil være komplett dersom Lyns «økonomiske villmannskjøring» rammer andre i den grad den vil gjøre om dagens lovverk følges til punkt og prikke.

Norges fotballforbund skal ha innsett hvilke konsekvenser dette kan få, og det er president Sondre Kåfjord og co. som har bedt NIF om å se nærmere på lovverket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi mottok en henvendelse fra fotballforbundet om dette for veldig kort tid siden, sier Wiig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men selv om NIF i dag jobber på spreng med å se på mulighetene for å gi Lyn en hjelpende hånd, kan ikke Wiig garantere at Gunnar Halles unge mannskap spiller sesongen ut.

- Det er helt umulig å svare på nåværende tidspunkt. Dette involverer også fotballforbundets eget lovverk, sier hun om saken.

Men hun avfeier heller ikke muligheten for at de kan fortsette ved en konkurs.

- Som sagt, det er helt umulig å si.

Snart D-dag

30. september er den magiske datoen FC Lyn selv har satt som siste frist for å få inn kapital for å drifte klubben videre. Osloklubben selv mener at dersom de ikke har 17 millioner innen kommende onsdag, er moroa over. Da vil klubben begjære oppbud til Oslo Byfogdembete.

Dersom byfogdembete godkjenner oppbudsbegjæringen fra klubben, er Lyn konkurs. Men det betyr nå ikke at Lyn automatisk forsvinner fra Eliteserien.