Smellvarm september

SOMMERVÆR I SEPTEMBER: Dette bildet er tatt fra Stortingstaket i begynnelsen av september. Til helgen skal været bli minst like fint som det har vært resten av måneden på Østlandet. (Foto: Scanpix)
SOMMERVÆR I SEPTEMBER: Dette bildet er tatt fra Stortingstaket i begynnelsen av september. Til helgen skal været bli minst like fint som det har vært resten av måneden på Østlandet. (Foto: Scanpix)

<pØstlendingene har hittil hatt en knallvarm september. Og for mange blir det varmt også til helgen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Siden målestasjonen på Blindern ble opprettet i 1937 har september måned bare fire ganger vært varmere enn den vi er inne i nå.

Med en gjennomsnittstemperatur på 13,5 grader celsius er september 2009 brennhet - hele 2,7 grader varmere enn normalen, ifølge Meteorologisk institutt.

Ordentlig varm

- Det har vært en ordentlig varm og god september. Det er hevet over en hver tvil, sier førstekonsulent Stein Kristiansen ved klimadivisjonen til Meteorologisk institutt til ABC Nyheter.

Men det er i hovedsak Østlandet som har vært velsignet med sol og varme. Lavtrykkene har beveget seg oppover Vestlandet, og flere steder nord i landet har man hatt store nedbørsmengder.

- Lokalt i Nordland har det vært 2,5 ganger så mye nedbør som normalt, sier Kristiansen, og trekker frem den lille bygda Varntresk som et slikt sted.

Varntresk har hatt 234,9 millimeter nedbør hittil i september. Til sammenlikning hadde Blindern i Oslo 32.8 millimeter nedbør - bare 36 prosent av normalen.

Stabilt høytrykk

Til tross for at september 2009 har vært varm på Østlandet, er den langt unna rekordåret 2006, hvor gjennomsnittstemperaturen i september lå på 15,0 grader.

- Du skal ikke mer enn tre år tilbake før du har en enda varmere måned. Men den var helt spesiell, og tidenes varmeste, sier Kristiansen.

- Hvorfor har det vært så varmt i år?

- Det har vært et stabilt og fint høytrykk, og det har styrt lavtrykkene forbi oss. Dermed har vi fått mild luft og mye soloppvarming, svarer meteorologen.

Fortsatt fint

Og til helgen fortsetter det fine været på Sør- og Østlandet.

- Sør- og Østlandet får det desidert beste været til helgen. På lavlandet ser det ut til at det blir lange perioder med direkte pent vær. Mange steder kommer temperaturene opp mot 19-20 grader, sier vakthavende meteorolog Øyvind Johnsen ved Meteorologisk institutt til ABC Nyheter.

Og han kommer med nok en gladnyhet for sør- og østlendingene:

- Det er nesten ikke noe nedbør å se før neste helg.

I fjellområdene på Østlandet blir det noe mer variert, og nedbøren kommer som snø over 8-900 meter. Det vil bli kjøligere i helgen, ifølge Johnsen.

Regn og vind

På Vestlandet blir det fortsatt bygeaktivitet i morgen, mens det blir mye nedbør mange steder på søndag. Det samme gjelder for Trøndelagstraktene, hvor temperaturen ser ut til å synke i løpet av helgen.

- Snøgrensen i Trøndelag vil ligge på om lag 5-600 meter, sier meteorologen.

I Nordland vil det bli mye nedbør og en god del vind, spesielt på søndag.

- Vi får en ublid helg mange steder i nord, sier Johnsen.

I Troms ser det ut til at været blir ganske likt som i Nordland, men med litt mindre nedbør. I Finnmark blir det litt bedre, og det kan komme glimt av sol, ifølge meteorologen. Generelt for Nord-Norge vil temperaturene synke.

Personvernpolicy