Klimaskifte mellom USA og Russland

Normal  0  21     false  false  false               MicrosoftInternetExplorer4  <![endif]-->   <![endif]-->  /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;} <![endif]-->USAs president Barack Obama (t.h.) ønsker Russlands president Dmitrij Medvedev velkommen til middag for G-20lederne i Pittsburgh 24. september. Foto: Scanpix/EPA.
USAs president Barack Obama (t.h.) ønsker Russlands president Dmitrij Medvedev velkommen til middag for G-20lederne i Pittsburgh 24. september. Foto: Scanpix/EPA.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pRusslands president Dmitij Medvedev signaliserer et bedre forhold til USA under møte med amerikanske studenter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den russiske presidenten viste seg fra en mykere side torsdag under sitt besøk i USA, der han hyllet sine amerikanske kollega og uttalte at «kjærlighet er det viktigste».

Femti år etter at den sovjetiske lederen Nikita Khrusjtsjov talte ved University of Pittsburgh, kom Medvedev med et kjapt og vinnende svar da en student spurte ham hva han synes er det viktigste i livet.

«Kjærlighet. Hva kan være viktigere?», sa Medvedev. «Kjærlighet til familien, til dem som er rundt deg. Det er essensen av livet.»

Medvedev, som deltok på G20-toppmøtet blant verdens ledende industrialiserte land og utviklingsland, signaliserte at Russland og USA virkelig har vendt om et nytt blad i internasjonale spørsmål.

- Lærer å lytte

«Vi lærer å lytte til hverandre», sa Medvedev om sitt forhold til Obama, og hyllet den amerikanske presidentens avgjørelse om å droppe Bush-regjeringens planer om et rakettskjold i Øst-Europa som «modig».

«Jeg forsøkte å sette meg i hans sted, og vil si at det må ha vært en vanskelig avgjørelse», sa Medvedev, under de høye buegangene i universitetets Cathedral of Learning, et landemerke i Pittsburgh.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Å forandre en avgjørelse fattet av den forrige regjeringen, som har med både uten- og innenrikspolitikk å gjøre, er en komplisert avgjørelse».


- Respekterer Obama

Obamas regjering gledet Russland tidligere denne måneden ved å droppe rakettskjoldet, en idé fra tidligere president George W. Bush.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Studenter i publikum sier at de etter å ha hørt Medvedevs tale tror det nye, forbedrede forholdet mellom Russland og USA kan være virkelig denne gangen.


- Han ser ut til å ha stor respekt for vår president, noe som er viktig for meg, sier Alicia Salvadeo, en 19 år gammel student som studerer historie og skrivekunst.


En annen student, Angela Bradshaw, sier det faktum at Medvedev hadde tatt seg tid til å snakke med studentene tydet på at han var oppriktig i sitt ønske om å forbedre båndene.


- Jeg har ikke sett noen andre G20-ledere ta seg tid til å snakke med oss, sier Bradshaw, som også er 19.


I et timelangt møte med spørsmål og svar sammen med studentene svarte Medvedev på spørsmål om sine fremtidige planer, Russlands vanskelige forhold til de tidligere sovjetrepublikkene Georgia og Ukraina, samt FN-reform.