Sp vil fjerne Solheim og ha inn Arnstad

Det skal særlig være rovdyrpolitikken som gjør at SP har vanskeligheter med å svelge Erik Solheim som miljøvernminister. Foto: Scanpic. Montasje: ABC Nyheter.
Det skal særlig være rovdyrpolitikken som gjør at SP har vanskeligheter med å svelge Erik Solheim som miljøvernminister. Foto: Scanpic. Montasje: ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFylkeslederne i Senterpartiet peker på Marit Arnstad som en sterk statsrådskandidat, uansett departement. Samtidig sier mange at Sp bør overta Miljøverndepartementet på grunn av rovdyrpolitikken.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Misnøyen er stor med miljøvernminister Erik Solheims (SV) rovdyrvern. Fylkesledere sier til Dagens Næringsliv at det er på miljøområdet Sp oftest kolliderer med SV i regjeringen.

Åtte av Sp-fylkeslederne DN har snakket med, sier åpent at partiet bør forsøke å skaffe seg Miljøverndepartementet i regjeringsforhandlingene som starter mandag.

Uttalelser som «Heller miljø enn landbruk» og «Miljø ville være fantastisk å kontrollere» sender sterke signaler til Senterpartiets forhandlingsdelegasjon.

Arnstad sterkt ønsket

Mindre overraskende, kanskje, er det at hele 16 fylkeslag spiller inn tidligere Sp-statsråd Marit Arnstad som ny minister.

– Hun har min absolutte støtte, uansett statsrådspost, sier fylkesleder i Troms Sp, Ivar B. Prestbakmo til DN.

Ifølge Klassekampen går ønskedrømmen i Sp-leiren i retning av å sette Arnstad i finansministerstolen. De samme kildene sier til avisen at hun foreløpig har svart negativt på en konkret forespørsel om å overta Finansdepartementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trønder-trøbbel

Problemet med eventuelt å sette inn Arnstad i regjeringen er at hun er samfylking med landbruksminister og Sp-nestleder Lars Peder Brekk.

All historisk praksis tilsier at to statsråder fra samme fylke blir en for mye for Sp. Samtidig sier kilder i partiet til Adresseavisen at det vil være både menneskelig og politisk umulig å hente inn Arnstad dersom Brekk vrakes.

I dette bildet hører det også med at andre nestleder Trygve Slagsvold Vedum i forrige uke ble valgt til parlamentarisk leder i den nye stortingsgruppen, et verv som Brekk ellers ville vært en førstekandidat til.

Dobbel trønder?

På den annen side sier hele åtte av de 15 Sp-fylkeslederne Adresseavisen har snakket med, at man godt kan se bort fra geografikabalen for å gi plass til både Brekk og Arnstad i regjeringen.

En av dem er fylkesleder i Oslo og leder av Senterparti-kvinnene, Margareth Eide Hillestad:

– Arnstad som statsråd er en glimrende idé. Et lite parti som Senterpartiet må toppe laget, og da må vi ikke være så navlebeskuende når det gjelder geografi. Så lenge folk er flinke, er jeg ikke så opptatt av hvor de kommer fra, sier hun.