FN-resolusjon mot atomvåpenspredning

Fra møtet i FNs Sikkerhetsråd 24. september. Foto: Scanpix/Reuters.
Fra møtet i FNs Sikkerhetsråd 24. september. Foto: Scanpix/Reuters.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFNs Sikkerhetsråd gikk torsdag enstemmig inn for en resolusjon som tar sikte på å stanse spredningen av atomvåpen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rådet, som har 15 medlemmer, handlet under et toppmøte under ledelse av USAs president Barack Obama, som markerte et høydepunkt under denne ukens møte i FNs generalforsamling.

Resolusjon 1887 ber stater som ikke har undertegnet ikkespredningsavtalen om å «overholde sine forpliktelser til fulle». Avtalen er gjenstand for gjennomgang ved en konferanse til neste år.

Resolusjonen har ingen direkte referanser til Iran og Nord-Korea, men peker mot resolusjoner i Sikkerhetsrådet der Teheran blir pålagt å stanse sensitivt arbeid med kjernefysisk brensel og Pyongyang å legge ned sitt atomvåpenprogram.

Teksten oppfordrer stater til å samarbeide slik at «konferansen for gjennomgang av ikkespredningsavtalen i 2010 kan lykkes i å styrke avtalen og sette realistiske og oppnåelige mål» innen ikke-spredning, den fredelige bruken av atomkraft og nedrustning.

Den ber alle stater som ikke har undertegnet om å slutte seg til ikkespredningsavtalen og overholde dens vilkår i mellomtiden.

Toppmøtet kommer bare en uke før de fem permanente medlemmene av Sikkerhetsrådet, USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike, pluss Tyskland skal ta del i forberedende samtaler med Irans øverste atomforhandler Saeed Jalili 1. oktober.