Stortingsvalget godkjent

Mette Hanekamhaug (Frp) kan torsdag pustet lettet ut. Stortingsvalget 2009 er godkjent og 22-åringen kan innta tinget som tidenes yngste representant. (Foto: Scanpix)
Mette Hanekamhaug (Frp) kan torsdag pustet lettet ut. Stortingsvalget 2009 er godkjent og 22-åringen kan innta tinget som tidenes yngste representant. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pRiksvalgstyret har godkjent årets stortingsvalg, fastsatt utjevningsmandatene og dermed endelig avgjort mandatfordelingen som gir de rødgrønne regjeringspartiene et flertall med 86 mandater.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Utjevningsmandatene

* Riksvalgstyret har på grunnlag av valgresultatet fastslått at de 19 utjevningsmandatene – ett i hvert fylke – skal fordeles slik at Kristelig Folkeparti får seks mandater, Sosialistisk Venstreparti fem, Høyre tre, Fremskrittspartiet tre og Senterpartiet to mandater.

* KrFs seks stortingsrepresentanter på utjevningsmandat er Knut Arild Hareide (Akershus), Line H. Holten Hjemdal (Østfold), Hans Olav Syversen (Oslo), Øyvind Håbrekke (Sør-Trøndelag), Kjell Ingolf Ropstad (Aust-Agder) og Geir Jørgen Bekkevold (Telemark).

* SVs fem utjevningsmandater gir stortingsplass til Hallgeir Langeland (Rogaland), Karin Andersen (Hedmark), Inga Marte Thorkildsen (Vestfold), Aksel Hagen (Oppland) og Alf Egil Holmelid (Vest-Agder).

* Høyres tre er Bjørn Lødemel (Sogn og Fjordane), Lars Myraune (Nord-Trøndelag) og Frank Bakke Jensen (Finnmark).

* Frp-representantene på utjevningsmandat er Laila Marie Reiertsen (Hordaland), Mette Hanekamhaug (Møre og Romsdal) og Torgeir Trædal (Nordland).

* Senterpartiets stortingsrepresentanter på utjevningsmandat er Irene Lange Nordahl (Troms) og Per Olaf Lundteigen (Buskerud). (©NTB)

– Det er gode marginer på alle utjevningsmandater. Det er ingen tvil om noen av tallene, sier lederen, stortingsrepresentant Berit Brørby (Ap) til NTB etter at Riksvalgstyret avsluttet sitt møte torsdag.

Fordelingen av de 19 utjevningsmandatene – ett i hvert fylke – ga KrF seks mandater, SV fem, Høyre og Frp tre hver og Sp to mandater.

Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) fastslår at «det endelige resultatet fra stortingsvalget er til å stole på.»

– Det ble slik velgerne ønsket, sier hun til NTB.

Forviklinger

Samtidig forsikrer statsråden at Kommunal- og regionaldepartementet skal foreta en grundig evaluering av valggjennomføringen.

– Denne gangen er det én side som må drøftes ekstra nøye. Det er bruken av prognoser. Valgnatta tar alle for gitt at dette er midlertidige resultater. Så skjer det en oppdatering underveis inntil det endelige telleresultatet foreligger. Det skapte forviklinger i år, sier Magnhild Meltveit Kleppa. Hun viser blant annet til en feil i prognosemodellen og en tastefeil i Telemark.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må uavlatelig være opptatt av å redusere risikoen for feil så langt råd er, og sørge for systematisk avdekking av de feil som oppstår, sier hun.

En som nå kan være lettet er Mette Hanekamhaug (Frp). Hun ble valgt inn som Stortingets yngste gjennom tidende, men det ble store forvirringer mandag da Statistisk Sentralbyrå meldte at Hanekamhaug mistet plassen etter fintelling. Kort tid etterpå ble det klart at SSBs tall var feil og Hanekamhaug fortsatt var stortingsrepresentant.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men etter rotet turte ikke 22-åringen å være sikker på sin posisjon.

- Dette viser hvor utrolig jevnt det var, og at vi må avvente torsdagen for å se hva som skjer, uttalte Hanekamhaug i starten av denne uka. Men nå er altså plassen hennes sikret fram til 2013.

Stortinget avgjør

I et notat til Riksvalgstyret har Kommunaldepartementet gjort rede for gjennomføringen av valget og opptellingen av stemmer. Notatet inneholder også en redegjørelse for de feil som oppsto, og hvordan feilene ble korrigert. I notatet blir det også gjort rede for den videre behandling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at Riksvalgstyret nå har godkjent valget, skal Stortingets forberedende fullmaktskomité gjennomgå alle valgprotokollene fra fylkene og protokollen fra Riksvalgstyrets møte. Så gis det en innstilling til fullmaktskomiteen som skal velges av det nyvalgte Stortinget den 1. oktober. Denne fullmaktskomiteen avgir innstilling fredag 2. oktober eller mandag 5. oktober, med forslag om valget skal godkjennes eller ikke.

Den 7. oktober blir det debatt om fullmaktene i Stortinget. Den 8. oktober konstitueres det nyvalgte Stortinget, og tar dermed endelig stilling til fullmaktene og godkjenning av valget.

Tre klager

Riksvalgstyret behandlet på sitt møte torsdag også tre klager, som ikke ble tatt til følge. I tillegg var det en meningsutveksling på grunnlag av redegjørelsen fra Kommunaldepartementet om opptellingen og rapporteringen av stemmer ved stortingsvalget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Berit Brørby opplyser at to av klagene gjaldt valget i Oslo. Lederen for Rødt i Oslo klaget over at det i en periode på en halv time manglet stemmesedler for dette partiet i stemmelokalet på Radiumhospitalet. Den andre klagen gjaldt en person som kom til stemmelokalet og fikk beskjed om at vedkommendes navn allerede var krysset av i manntallet.

Den tredje klagen kom fra en person som hevdet at valget ikke skulle vært gjennomført i det hele tatt.

Berit Brørby sier at det er åpenbart at de to klagene på gjennomføringen av valget ikke gjaldt feil som kunne medføre endringer i mandatfordelingen. (©NTB)