Tyskland i alarmberedskap

Sikkerheten er skjerpet ved tyske togstasjoner og flyplasser etter trusler om terroraksjoner omkring valget. Foto: Scanpix.
Sikkerheten er skjerpet ved tyske togstasjoner og flyplasser etter trusler om terroraksjoner omkring valget. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTyske sikkerhetsstyrker patruljerte torsdag travle transportsentra etter advarsler om terrorangrep i forkant av valget.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Angrepene skulle være en protest mot landets militære tilstedeværelse i Afghanistan.

Politi med automatvåpen patruljerte flyplasser og større togstasjoner landet rundt, mens pansrede kjøretøy var synlige på rullebaner, blant annet på flyplassen i Frankfurt, en av Europas travleste.

- Det er ingen grunn til panikk, sier en talsmann for innenriksdepartementet.

- Det dreier seg om en abstrakt trussel i trusselvideoer vi har mottatt. Vi tar dem alvorlig og sikkerhetstjenestene gjør hva de kan.

Det amerikanske utenriksdepartementet mante onsdag amerikanere på reise i Tyskland til forsiktighet, og sa al-Qaida nylig har sluppet en video som spesifikt advarer landet om angrep.

Videoen viser en mann identifisert som Abu Talha «Tyskeren», som advarer på tysk om at landet overfor «en bitter tid» hvis Angela Merkel blir gjenvalgt som kansler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

CIA

Abu Talha, som tyske sikkerhetsstyrker tror kan være en 32 år gammel mann fra Bonn ved navn Bekkay Harrach, har laget tre andre videoer, men den seneste er «særlig foruroligende» siden den nevner et tidspunkt for angrepet, sier terrorekspert Guido Steinberg til AFP.

Dagsavisen Bild meldte torsdag at CIA har advart Tyskland om faren for at ekstremister vil bruke bakke-til-luft-raketter til å skyte på passasjerfly.

Men en sikkerhetskilde avviser dette, og sier det «ikke har kommet informasjon i denne retning fra amerikanske sikkerhetskilder».

Tyskland, som har omkring 4200 soldater i Afghanistan, har aldri blitt rammet av angrep fra islamske ekstremister, men en rekke planer har blitt avdekket og det har kommet en serie advarsler på internett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere planer

I juli 2006 ble det funnet kofferter med hjemmelagde bomber plassert på regionstog som passerte gjennom den travel sentralstasjonen i Köln. De gikk ikke av.

Den største planen involverte pågripelsen av tre menn i september 2007, kjent som Sauerland-cellen etter regionen der de ble pågrepet, med nok kjemikalier til å lage hundrevis av kilo eksplosiver.

En fjerde mann ble arrestert kort tid etter i Tyrkia, og de mistenkte har innrømmet planer om bombeanslag mot amerikanske militærinstallasjoner og amerikanske borgere i Tyskland.

Angrepene mot USA 11. september 2001 ble planlagt av en al-Qaidacelle i Hamburg, ledet av Mohammed Atta, lederen for kaprerne som gjennomførte angrepene.

Søndagens valg er ventet å gi fortsatt styre under Merkel, men det er uklart om hun vil være i stand til å regjere med sine foretrukne partnere i en sentrum-høyre-koalisjon.

Hennes forgjenger Gerhard Schröder sendte først tyske styrker til Afghanistan, men Merkel har økt antall soldater og tatt oppdraget sterkt i forsvar. Meningsmålinger viser det er motstand mot innsatsen i Afghanistan blant flertallet av velgerne.