Profesjonelt forsvar vil tvinge seg fram

General og forsvarssjef Sverre Diesen redegjorde for sine tanker om Forsvarets framtid da han torsdag møtte pressen for siste gang før han går av som forsvarssjef. Foto: Lise Åserud / Scanpix
General og forsvarssjef Sverre Diesen redegjorde for sine tanker om Forsvarets framtid da han torsdag møtte pressen for siste gang før han går av som forsvarssjef. Foto: Lise Åserud / Scanpix

<pForsvaret i Nord-Norge er hjelpeløst store deler av året fordi soldatene ikke kan gjøre bruk av avansert teknologi.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avtroppende forsvarssjef, general Sverre Diesen, mener derfor det er nødvendig å ha en bataljon av vervede soldater i landsdelen slik at det avanserte utstyret kan bli brukt.

I sitt siste møte med pressen som forsvarssjef torsdag, uttrykte Diesen skuffelse over at han i sin tid som forsvarssjef ikke har klart å overbevise politikerne om at Forsvaret vil bli bedre med færre avdelinger og mer profesjonalisering enn i dag.

– Jeg har ikke klart å skape stor nok forståelse for dette til at det har vært vilje til å gjøre noe med det, sa forsvarssjefen torsdag i sitt siste møte med pressen før han går av.

Mindre heimevern

Dersom han selv hadde fått bestemme, ville Diesen ha lagt større vekt på kampfly, fregatter, ubåter og spesialstyrker og mindre vekt på Heimevernet.

– HVs oppgave som støtte for hæravdelinger er borte. Jeg ville ha overført 20.000 HV-soldater til Sivilforsvaret, sa han.

Blant hans avskjedsønsker er også en omlegging av verneplikten slik at det er mulig å få til et mer profesjonelt forsvar.

Han mener også at infrastrukturen må slankes.

– Vi bruker masse penger i dag på infrastruktur som det egentlig ikke er bruk for, konstaterer han.

Diesen mener det er minst fem store leire for mye, men han vil ikke si hvilke han mener bør legges ned.

Nødvendig med profesjonelle

Forsvarssjefen er opptatt av at den teknologiske utviklingen fører til et stadig større behov for profesjonelle soldater. I dag mener han altfor mye tid går med til å lære opp soldater uten at de får brukt kunnskapene sine i Forsvarets tjeneste.

– Det er min store bekymring at vi kaster bort store beløp på noe som ikke virker, sier han.

Han forstår at det kan være vanskelig for politikerne å rokke ved dagens vernepliktsforsvar, men mener det politiske ubehaget ved å profesjonalisere Forsvaret vil være mindre enn ubehaget ved ikke å gjøre det. Diesen er ganske sikker på at en profesjonalisering vil tvinge seg fram.

– Hærens problem er ikke at den er for liten, men at vi får for liten operativ kraft ut av den lille Hæren vi har, konkluderer Diesen.

Fortsatt verneplikt

Diesen avviser at han vil ha et forsvar som bare består av vervet personell.

– Vi kan kalle inn det samme antall som i dag, om lag 9.000 ungdommer. Av disse kan vi få 1.000 til å verve seg for å ta fagutdanning. De resterende 8.000 kan sendes til avdelinger som kan dra nytte av dem, blant annet kan 5.000 bli overført til HV. Hvis vi bruker 8.000 hvert år, blir dette bare en moderat justering av vernepliktsforsvaret, sier den avtroppende forsvarssjefen. (©NTB)

Personvernpolicy