- Mafiaboss var hjernen bak

Onsdag morgen fløy ranerne til verditransportsentralen G4S sør for Stockholm i helikopter, firte seg ned og slo seg gjennom glasstaket med slegger. (Foto: Scanpix)
Onsdag morgen fløy ranerne til verditransportsentralen G4S sør for Stockholm i helikopter, firte seg ned og slo seg gjennom glasstaket med slegger. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSvensk politi skal ha kjent til planene om at det skulle begås et ran mot en verditransportsentral. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Ransmiljøene i Norge og Sverige

Mens det i Norge ikke har vært store ran av banker, verditransporter og lignende de siste årene, har det vært flere slike ran i Sverige.

* Den viktigste grunnen til denne forskjellen er at den tyngste delen av ransmiljøet i Norge ble sprengt etter NOKAS-ranet i 2004. Ransmiljøet i Norge er lite sammenlignet med Sverige, påpeker eksperter.

* I tillegg er også det organiserte kriminelle miljøet større og mer etablert i Sverige enn i Norge. Det gjelder særlig kriminelle nettverk med bakgrunn i det eksjugoslaviske miljøet.

* En annen viktig forskjell er at norske banker og andre finansinstitusjoner har sikret pengene sine bedre enn tilfellet er i Sverige, ifølge krimekspert og forfatter Stein Morten Lier. (©NTB)


Opplysningene gikk blant annet ut på at en pilot skulle hentes fra Serbia for å gjennomføre en avansert flyvning, skriver Aftonbladet.se.

Politiet på Balkan skal ha snappet opp informasjonen og videreformidlet den til Sverige.

- Soldater fra tidligere Jugoslavia

Ut fra denne informasjonen bestemte svensk politi seg for å overvåke forskjellige verditransportsentraler.

Men underveis ble overvåkningen stanset. Og da slo ranerne til.

Expressen skrive at det kan være ekssoldater fra det tidligere Jugoslavia som står bak ranet.

Videoopptak heteste spor

Ranerne later til å ha hatt detaljkunnskap om bygningen.

- Det er helt klart basert på innsideinformasjon, de visste akkurat hvordan de skulle gå frem. De kjente til at det var lønningsuke og at det fantes store penger med summer i bygget, sier en kilde til Expressen.

De unngikk likevel ikke å bli filmet av overvåkningskameraene. Denne overvåkningsfilmen er nå et av politiets heteste spor i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leder for organisert kriminalitet

Det var tidlig onsdag morgen at ranere fløy til verditransportsentralen G4S sør for Stockholm i helikopter, firte seg ned og slo seg gjennom glasstaket med slegger. Hvor stort beløp ranerne fikk med seg er ukjent.

Så langt er to personer tatt inn til avhør, men det er usikkert hvorvidt disse hadde noe med ranet å gjøre.

En av personene som planla kuppet skal være mann i 40-årsalderen, skriver Aftonbladet. Han har tidligere blitt utpekt som en av lederne for den organisterte kriminaliteten i Sverige.

Politiet har god kjennskap til mannen, og han er dømt for flere grove lovbrudd.