- Gjør Norge mer interessant

KLAR: Utredningsfasen for oljeleting utenfor Jan Mayen er i gang. Terje Riis-Johansen håper å kunne avgjøre oljeletings-spørsmålet i neste Stortings-periode. Foto: Heiko Junge/Scanpix.
KLAR: Utredningsfasen for oljeleting utenfor Jan Mayen er i gang. Terje Riis-Johansen håper å kunne avgjøre oljeletings-spørsmålet i neste Stortings-periode. Foto: Heiko Junge/Scanpix.

<pTerje Riis-Johansen mener Norge gjør seg lekker for verden ved å lete etter olje utenfor Jan Mayen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Jan Mayen

* Jan Mayen er 54 kilometer lang og mellom 2,5 og 15 km bred. Øya ligger på grensen mellom Norskehavet og Grønlandshavet. Øya rommer verdens nordligste vulkan som fortsatt er aktiv.

* Jan Mayen har vært underlagt norsk suverenitet siden 1929. Fylkesmannen i Nordland har forvaltningsansvaret for Jan Mayen. Forsvaret bemanner både en meteorologisk stasjon og en stasjon for radionavigasjonssystemet Loran C.
*Kontinentalsokkelen rundt Jan Mayen er norsk og grenser til islandsk sokkel. I et område som nesten er like stort som Finnmark fylke har Norge og Island opprettet et samarbeidsområde.
* Innenfor dette samarbeidsområdet har Norge og Island en gjensidig rett til å delta med en andel på 25 prosent i den delen som ligger på det andre landets kontinentalsokkel.
*Island utlyste i januar de første konsesjonene i et område som strekker seg inn i samarbeidsområdet. I forvaltningsplanen for Norskehavet åpnet regjeringen for å starte en åpningsprosess for havområdet på norsk side.
* Som en del av denne åpningsprosessen leder olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) en delegasjonsreise til Jan Mayen tirsdag. (©NTB)

JAN MAYEN (ABC Nyheter): For andre gang på kort tid holdt værgudene på å sette en stopper for olje- og energiminister Terje Riis-Johansen. Rett før valgkampen skulle han kaste glans over Norges første dyptvanns-vindmølle, men da var været rett og slett for mye. Tirsdag skulle han på befaring til Jan Mayen, men nok en gang var det været som satte en stopper for ministeren.

Onsdag var det nytt forsøk, men en kranglevoren motor på et belgisk Hercules-fly holdt på å ødelegge også denne ekspedisjonen. Etter et par timer med intensive reparasjoner klarte flyet, fullastet med norske pressefolk, departementsansatte og miljøaktivister, å komme seg avgårde.

Etter tre timers tur ankom følget Norges utpost nordvest i verden. Med et skydekke som holdt seg 1000 meter over vannet, og overkommelig vind, var det lite som minte om forholdene dagen før. Da var vindstyrken oppe i 45 knop i kastene. Noe som, ifølge de ansatte ved den metrologiske observasjonstasjonen, slettes ikke er uvanlig på vulkanøya.

Islandsk push

Bakgrunnen for turen var å la partene i den varslede striden om oljeleting få gjøre seg kjent med øya, som med sine 377 ugjestmilde kvadratkilometer viste seg fra en av sine bedre sider. Likevel var det ingen i følget som lot seg narre til å tro at oljeutvinning ute i havgapet er et enkelt foretak.

Les også: Oljebeslutning innen fire år

Ifølge statsråden selv kommer utredningen av ressursgrunnlaget på Jan Mayen som en følge av en nærmest planlagt gjennomgang av for forvaltningsplanen for nordområdene. Flere ABC Nyheter har pratet med mener likevel at det er islandske myndigheters beslutning om å legge ut oljekonsesjoner allerede fra januar 2009 som er årsaken til norske myndigheters hastverk med å få kartlagt området.

- Veldig lang tidshorisont

Kvalross-bukta på Jan Mayen. Foto: Hans Henrik Torgersen.Kvalross-bukta på Jan Mayen. Foto: Hans Henrik Torgersen.

Administrerende direktør i OLF, Per Terje Vold, er klar på at dette ikke er noe oljeindustrien har kommet på selv. Han mener at man godt kan finne ut om det finnes drivverdige forekomster av olje eller gass, men at tidspunktet ikke var så viktig for dem.

- Uansett er det jo snakk om en veldig lang tidshorisont her. Det å utvinne olje eller gass er komplisert å gjennomføre på denne måten, og det har blitt stilt store spørsmål ved geologien i dette området. Det er som kjent et vulkanområde, og det fører til at eksperter mener at det er liten sjanse for å finne store forekomster, sier han til ABC Nyheter.

Nestleder i Bellona, Marius Holm, sier til ABC Nyheter at han neppe tror den varslede letingen er noe folkene i oljedirektoratet har funnet på. Konfrontert med at Islands handlinger kan ha ”presset” Norge til å foreta seg noe, sier han følgende.

- Tanken har slått meg, men hvis det er slik det henger sammen er det veldig spesielt.

Kan bli spleiselag

Statsråden sammen med politisk rådgiver Jarand Felland og statssekretær Robin Kåss. Foto: Hans Henrik Torgersen.Statsråden sammen med politisk rådgiver Jarand Felland og statssekretær Robin Kåss. Foto: Hans Henrik Torgersen.

Områdene nord for Island, som de har lagt ut, grenser opp til Norges kontinentalsokkel sør for Jan Mayen. En del av områdene overlapper hverandre, og Norge har en opsjon på å kjøpe seg inn i 25 prosent av Islands utvinning i disse feltene.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen vil ikke bekrefte sammenhengen overfor ABC Nyheter. Han insisterer på at utredningen kommer som følge av en gjennomgang av Norges egne planer.

- Islands handlinger gir oss selvfølgelig muligheter, og det er klart at en utbygging på islandsk side også gir muligheter for synergier gjennom en utbyggingsfase. Likevel er dette noe vi gjør på selvstendig grunnlag fordi vi mener det er fornuftig. Det er vår beslutning å gå i gang med leting, sier Riis-Johansen til ABC Nyheter.

Sjefen for OLF mener Norge som nasjon har en forpliktelse for å finne ut om det finnes petroleumsforekomster i området mellom Island og Jan Mayen.

- Det er helt klart at Norge både har rettigheter på den ene siden, men også forpliktelser i forhold til kartlegging av ressurser. Og aktivitet i nord er noe Norge står seg på, sier Vold til ABC Nyheter.

- I Norges interesse

Det poenget trekker også oljeministeren frem. Han mener at all aktivitet og suverenitetshevdelse i nordområdene er noe Norge tjener på, i alle fall på lang sikt.

- På generell basis er det viktig at Norge viser tilstedeværelse, men ikke overfor Island spesielt. Men at vi er mer interessante ute i verden hvis vi er aktive, det er vi helt sikre på, sier Riis-Johansen.

Poenget blir enda mer interessant sett i et perspektiv der verdens klimaproblemer fører til økt tilgang til naturressurser som tidligere har ligget skjult under is i arktiske strøk. Norge fører, som et av fem land, en aktiv kamp om rettighetene på ressursene som ligger under pol-isen. Samtidig har den rødgrønne regjeringen, med utenriksminister Jonas Gahr Støre i spissen, trukket fram begrepet interessepolitikk med brask og bram.

Russiske myndigheter har allerede begynt arbeidet med sitt Shtokman-felt, under like vanskelige klimatiske forhold som Jan Mayen har. Og som direktør i Oljedirektoratet , Bente Nyland, uttalte til Petro.no tidligere i uken.

- Klarer de Shtokman, så klarer vi Jan Mayen.

Personvernpolicy