Tøffeste jenta i klassen

Karoline Semre spiller Marianne i «Vegas».
Karoline Semre spiller Marianne i «Vegas».
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDet skulle en 16-åring til for å få en sterk kvinne på norsk film.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ungdommene i «Vegas» lever i en verden mer brutal enn den de fleste voksne norske må takle. Vi møter tre unge mennesker som bare har det til felles at de forsøker å forsvare seg mot ansvarsløsheten fra de voksne.

Marianne (Karoline Stemre) sendes fra fosterhjem til fosterhjem av barnevernet. Selv har hun for lengst lagt opp livet ut i fra oppfatningen om at hun bare kan stole på seg selv.

I et annet bergenshjem sprekker det til slutt for Thomas (Jørgen Hauberg) som forsøker å beskytte lillebroren sin mot morens alkoholproblemer og kjærestens voldelige temperament.

Terje (Sindre Kvalvåg Jacobsen) har mistet moren sin på en ferie og blir sendt på barnehjem når faren ikke klarer å ta hånd om ham.

I en slik forfatning møtes altså våre tre helter på barnehjemmet. Det er styrt av en beundringsverdig sindig sosialarbeider spilt av Helge Jordal. Sammen skaper ungdommene på et vis familien de selv trenger, men ikke har. Den er noe dysfunksjonell, men likevel filmens varme kjerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kompromissløst

Regissør og manusforfatter Gunnar Vikene forteller denne historien med mot, ærlighet og uten kompromisser. Han tar ikke hensyn til hva et ungt publikum kan tåle. Nettopp på grunn av dette går «Vegas» utover grensene for ungdomsfilmen som sjanger. Med denne filmen setter Vikene også fokus på relevante problemstillinger i forhold til hva slags voksne mennesker vi skaper når vi ikke tar vare på barna våre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk film har lett etter sterke kvinneroller, men det har så langt vært vanskelig å strekke fantasien lengre enn til kjærester eller mødre. Den var derfor overraskende å finne den sterkeste kvinnen norsk film har sett på lenge i form av en 16-åring.

Karoline Stemre spiller Marianne til ytterpunktene. Hun er tøff i trynet, men maskene faller etter hvert av henne. Hun går fra krampelatter til krampegråt og skuespilleren sparer ikke på noenting.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var over 4000 ungdommer som stilte på audition da ungdomsrollene i Vegas skulle velges. Castingen av de tre ungdommene har vært avgjørende for Vegas som film.

Jørgen Haubergs Thomas spiller troverdig og sjelfullt en gutt som må bli voksen når de som skal ta vare på ham blir barn.

Sindre Kvalvåg Jacobsen er rørende i rollen som Terje.

Man skulle kanskje tro at «Vegas» var en tung film, men den er ikke det, selv om den er både hard og gripende. Regissør Vikene har vært god til å balansere latteren med tårene både i filmen og i forhold til hva man opplever i kinosalen som publikum.

Jeg håper at vi får se flere slike filmer i tiden som kommer. Vi trenger filmskapere som ikke pirmært er kunstnere eller underholdningsprodusenter, men som har viktige historier å fortelle.