- Taper kampen mot malaria

- Taper kampen mot malaria
- Taper kampen mot malaria
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pVerden står i fare for å tape kampen mot malaria hvis det ikke settes inn nye tiltak for å få bukt med den siste varianten av sykdommen, advarer Verdens helseorganisasjon, WHO.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Malariatypen som nå kun finnes i grenseområdet mellom Thailand og Kambodsja, er motstandsdyktig mot medisiner og vil utgjøre en alvorlig trussel dersom den sprer seg, ifølge WHOs regionaldirektør i Hongkong, Shin Young-Soo.

Fordobling

I Kambodsja var over 70.000 smittet av sykdommen i 2003, men nå skal over 250.000 være smittet, bare i et område. Og i løpet av året har antallet døde fordoblet seg.

Over 58 prosent flere døde i løpet av først halvåret i 2009, samenlignet med året før. Ifølge Radio Australia har en forsinkelse i uttdelingen av myggnett og tidlig regntid, sammen med konsekvenser av finanskrisen hovedskylden til fordoblingen.

WHO forsøker å koordinere risikolandenes innsats mot den dødelige sykdommen, blant annet ved å dele ut impregnerte myggnett, men ifølge Shin trengs det mer penger for å sette i verk flere tiltak mot sykdommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Omtrent halvparten av verdens befolkning bor i områder med malaria.

Mer motstandsdyktig

Nyere medisin, som har blitt opphevet som en mirakelkur andre steder, ser ikke ut til å være effektiv i Kambodsja.
- Våre studier viser at malaria parasittene i Kambodia er mer motstandsdyktige enn de i Thailand. Det betyr at det tar lengre tid å drepe dem, sier doktor Arjen Dondorp, som leder WHO-studien til The Independent.

Parasittene er ikke 100 prosent motstandsdyktige, men jo lengre tid det tar å drepe parasittene, jo lengre tid er pasientene syke.

- Det fører til at vi ikke alltid klarer å drepe alle parasittene og pasientene blir da syke igjen noen uker etter, sier Dondorp som fikk studien publisert i den siste utgaven av The New England Journal of Medicine.

Han regner med at rundt 250.000 mennesker i området rundt Pailin-provinsen i Kambodsja er smittet av denne parasitten og at 10 til 20 prosent av de utenfor dette området også har den mer resistente utgaven av sykdommen.

Klikk på bildekarusellen øverst for å se 10 fakta om malaria.