Behøver 70 prosent mer mat

<!--[if gte mso 9]><xml>   Normal  0  21     false  false  false               MicrosoftInternetExplorer4  </xml>&#60;![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml>   </xml>&#60;![endif]--> <!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;} </style> &#60;![endif]-->Verdensproduksjonen av mat må øke med 70 prosent innen 2050, uttalte FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) onsdag. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Verdensproduksjonen av mat må øke med 70 prosent innen 2050, uttalte FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) onsdag. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

<pVerdensproduksjonen av mat må øke med 70 prosent innen 2050, uttalte FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) onsdag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdens befolkning antas da å være nådd 9,1 milliarder.

- FAO er forsiktig optimistisk når det gjelder verdensbefolkningens mulighet til å brødfø seg i 2050, sier FAO visegeneraldirektør Hafez Ghanem. Likevel la han til at det å skaffe alle mat frem mot dette året «ikke vil være automatisk, og betydelige utfordringer må møtes».

Organisasjonen forbereder seg til et ekspertforum i Roma 12-13 oktober om «Hvordan brødfø verden i 2050», og planlegger å samle 300 spesialiser fra akademiske, ikke-statlige og private institusjoner.

Forumet vil bane vei for et verdenstoppmøte om matsikkerhet i Roma 16-18 november.

Verdens befolkning er ventet å vokse fra dagens 6,8 milliarder til 9,1 milliarder i 2050, ifølge de siste tallene fra FN.

- Nærmest all befolkningsveksten vil skje i utviklingsland. Befolkningen i landene i Afrika sør for Sahara er ventet å vokse raskest, og Øst- og Sørøst-Asia saktest.

- Rundt 70 prosent av verdens befolkning vil bo i byer eller urbane områder innen 2050, en økning på 49 prosent fra i dag, heter det i dokumentet.

Matetterspørselen er ventet å øke som resultat av økte inntekter i tillegg til befolkningsvekst. Kornproduksjonen må øke med nærmere en milliard tonn fra dagens 2,1 milliarder, og kjøttproduksjonen må øke med mer enn 200 millioner tonn for å nå et totalt tall på 470 millioner tonn i 2050.

FAO beregner at «produksjonen av biobrensel også vil øke etterspørselen etter jordbruksvarer, avhengig av energiprisene og ulike regjeringers politikk».

Mer jord behøves til avlinger, selv om «90 prosent av veksten i avlinger er ventet å komme fra bedre avlinger og mer intensivt jordbruk».


FAO beregner at mengden dyrkbar mark vil utvides med omkring 120 millioner hektar i utviklingsland, hovedsaklig i Afrika og Latin-Amerika, mens «dyrkbar mark som brukes i utviklede land er ventet å gå tilbake med omkring 50 millioner hektar, selv om dette kan endres av etterspørselen etter biobrensel».

Personvernpolicy