Dødspilot arrestert i Spania

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSpansk politi har arrestert en argentinsk pilot som trolig var med på å dumpe landsmenn over sjøen under Argentinas skitne krig på 70- og 80-tallet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Julio Alberto Poch ble arrestert i Valencia tirsdag under en kort mellomlanding på vei til Amsterdam. Han har i dag både nederlandsk og argentinsk statsborgerskap og arbeider som flyger for et kommersielt, europeisk flyselskap. Det var han som førte flyet da han ble arrestert under mellomlandingen.

Spansk politi gikk til aksjon etter forespørsel fra argentinske myndigheter. De mener Poch var involvert i de såkalte dødsflygningene for den tidligere argentinske militærjuntaen. Politiske fanger ble kledd nakne og dumpet fra fly over sjøen, slik at de skulle forsvinne sporløst.

Rundt 30.000 mennesker forsvant under den skitne krigen i løpet av militærdiktaturet som satt med makten mellom 1976 og 1983.

Poch var flyger ved Esma marineskole, et beryktet tortursenter i Buenos Aires. Man regner med at over 1.000 mennesker ble drept ved å bli kastet ut fra fly, og at disse flygningene ble organisert av Esma. (©NTB)