Støvstorm dekker østlige Australia

Støvstorm dekker østlige Australia
Støvstorm dekker østlige Australia
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDen verste sandstormen på flere tiår feide onsdag over de østlige delene av Australia.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sydney ble dekket av sand og transporten forsinket. Parallelt med støvstormen kom jordskjelv, gigantiske hagl og til og med en tornado.

- Verste siden 40-tallet

Stormen slapp flere tusen tonn med rødt ørkenstøv over Australias største by, og hyllet den inn i en merkelig oransje tåke. Det ikoniske operahuset i Sydney ble dekket med et tynt lag sandstøv.

Stormen, som skal være den største siden 40-tallet, spredde seg siden 600 kilometer opp til kysten av Queensland, og kan tenkes å nå helt til New Zealand 4000 kilometer unna, ifølge eksperter.

En kvinne fotograferer like ved operahuset i Sydney, som ble dekket av et teppe rødt støv 23. september. Foto: Scanpix/AFP.En kvinne fotograferer like ved operahuset i Sydney, som ble dekket av et teppe rødt støv 23. september. Foto: Scanpix/AFP.

Rekordforurensing

Sanden dekket mesteparten av New South Wales, Australias mest folkerike delstat, skjøv

Luftforurensningen nådde rekorder i New South Wales og innbyggerne i Sydney bar ansiktsmasker eller skjerf. Scanpix/AFP.Luftforurensningen nådde rekorder i New South Wales og innbyggerne i Sydney bar ansiktsmasker eller skjerf. Scanpix/AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

til rekordnivå og slapp omkring 75.000 tonn støv ut i havet hver time.

- Støvstormer som denne skjer regelmessig, men det er sjelden de kommer så langt øst og gjennom Sydney, sier John Leyes, sjefsforsker ved New South Wales' departement for klimaendringer og vann.
Innbyggerne i Sydney bar ansiktsmasker og dekket munnen med skjerf på vei til jobb under en tåkete himmel. Trafikken gikk svært tregt på de viktigste innfartsårene.

«På størrelse med cricketballer»

Flytrafikken ble betydelig forsinket ved flyplassen i Sydney, og mange internasjonale flygninger ble omdirigert til Melbourne og Brisbane.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre steder i New South Wales knuste hagl «på størrelse med cricketballer» vinduer da tordenvær og stormvind rammet delstaten sent tirsdag.


Lengre nord i Queensland ble det innført forbud mot å gjøre opp ild etter at et dusin buskbranner oppstod dagen i forveien, etter en periode med varmt, tørt vær.

Delstaten Victoria var i alarmberedskap for styrtflod etter omfattende regnvær, etter et par mindre jordskjelv tirsdag. Skjelvene målte 3.0 og 2.6, og forårsaket ingen skader, ifølge myndighetene.

Innbyggere nær hovedstaden Canberra beskrev hvordan en mini-tornado raste gjennom byen Murrumbateman sent tirsdag.

- Det hørtes ut som en jumbojet på taket, sier en av innbyggerne til fjernsynskanalen ABC.

Kombinasjonsfoto som viser forretningsdistriktet i Sydney før og etter støvstormen. Foto: Scanpix/Reuters.Kombinasjonsfoto som viser forretningsdistriktet i Sydney før og etter støvstormen. Foto: Scanpix/Reuters.