Åpen for alle - alltid

- Ingen grunn til at de ikke skal rane her

RAN: En pengetransportsentral i Västberga utenfor Stockholm ble tidlig onsdag morgen utsatt for et spektakulært ran. Her er helikopteret de kom seg unna med. Foto: Scanpix
RAN: En pengetransportsentral i Västberga utenfor Stockholm ble tidlig onsdag morgen utsatt for et spektakulært ran. Her er helikopteret de kom seg unna med. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pPolitiekspert Finn Abrahamsen mener helikopterranet i Stockholm også kunne skjedd i Norge. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Ran av pengesentral

* En pengesentral i Västberga sør for Stockholm ble klokken 05.19 onsdag morgen ranet av flere personer.

* Ved hjelp av et helikopter, samt sprengladninger, slegger og automatvåpen, kom ranerne seg inn i bygget.

* Ransutbyttet kan ha kommet opp i flere hundre millioner kroner, ifølge TV 4.

(ABC Nyheter): Tidlig onsdag morgen slo ranere til mot en pengesentral i Västberga sør for Stockholm i Sverige. Ved hjelp av et helikopter, slegger og sprengladninger tok de seg inn gjennom taket på bygningen, før de stakk av med det som kan ha vært flere hundre millioner kroner.

Les også: Kan ha fått med seg flere hundre millioner

Tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen, som etter flere tiår i politiet har god oversikt over kriminalitetsbildet i Norge, mener det er flere forskjeller mellom trusselbildet i Norge og Sverige. Men han kan likevel ikke utelukke at et ran som det i Stockholm kan skje i Norge.

Overrasket

- Alt kan skje, for å si det sånn. Men det som må til er et tungt kriminelt miljø. Her i Norge er ransmiljøet slått ut etter NOKAS-ranet, og den siste tiden har det vært svært få ran her til lands, sier Abrahamsen til Abcnyheter.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Er det noen grunn til at svenske ranere ikke kommer til Norge?

- Mange er overrasket over at de ikke har tatt steget inn hit. Det har vært noe, men lite de senere årene. Og det er veldig forunderlig. Det ser ikke ut som det har vært en prioritet for dem, men jeg kan ikke svare på hvorfor. Det er rart, i hvert fall med så åpne grenser som vi har, svarer Abrahamsen.

FORUNDRET: Finn Abrahamsen er overrasket over at ikke svenske ransmiljøer prøver lykken i Norge.FORUNDRET: Finn Abrahamsen er overrasket over at ikke svenske ransmiljøer prøver lykken i Norge.

Han mener norske myndigheter må ta trusselen fra Sverige på alvor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har klare svakheter. Lommemannen-saken har vist at vi i mange tilfeller ikke engang er i stand til å koordinere saker som går på tvers av politidistriktene, sier politieksperten.

- Innsidejobb

Han mener at en største trusselen mot slike pengesentraler er mennesker som jobber på stedet, og tror ranet må ha blitt planlagt ved hjelp av noen på innsiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg er nesten sikker på at dette er en innsidejobb. Enten har ranerne fått informasjon fra noen som jobber der fast, eller noen som har jobbet med bygg eller innredning i bygningen, sier politieksperten, som mener forarbeidet med å sette politiets helikoptre ut av spill viser at ranet var voldsomt godt planlagt.

Har god oversikt

Kripos ønsker ikke å uttale seg om denne saken onsdag, men vil komme tilbake med kommentarer. Informasjonsrådgiver Silje Kirkegaard i Kripos understreker imidlertid at de følger godt med ransmiljøene i Norge.

- Vi mener vi har en god oversikt over ransmiljøene, sier hun til ABC Nyheter.

Abrahamsen forteller at vi også i Norge hadde relativt mange ran av pengetransporter og verdipapirsentraler på 90-tallet. Men etter arrestasjonene i NOKAS-saken har ransmiljøet nærmest blitt lammet.

I Sverige har de imidlertid fortsatt den skremmende hyppigheten av slike ran, fordi svenske myndigheter ikke har klart å lamme ransmiljøene på samme måte som her til lands.