Robotpille skal oppdage tarmkreft

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pAllerede neste år kan en robotpille som tar bilder, samler prøver og ser etter sykdom i fordøyelsesorganene være i produksjon.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske og internasjonale forskere har laget en prototype på verdens første robotpille. Pillen skal svelges hel under et legebesøk, og i løpet av tre timer vil den bevege seg gjennom hele fordøyelsessystemet.

I august neste år avsluttes prosjektet, og den lille roboten skal ut i produksjon.

– Hovedmålet dens vil bli å oppdage kreft i tykktarmen. Hvis vi greier å utvikle en robot som kan oppdage denne kreften tidlig, kan vi redde mange liv forteller seniorforsker Thomas Langø i SINTEF til Dagbladet.

Rundt 3.000 personer i Norge får svulst i endetarm og tykktarm hvert år. Sykdommen rammer omtrent like mange kvinner som menn.

Les også: - Vestlig livsstil gir mer tarmkreft | ABC Nyheter

Robotpillen vil bli den første i sitt slag i verden. Den lille nyheten vil fungere som en avansert radiobil og blir utstyrt med videokamera, tang, skalpell og måleinstrumenter. Den vil både kunne operere og ta med prøver ut hvis den oppdager noe i tarmene som kan gjøre pasienten syk.

– Denne pillen kan ikke bare diagnostisere, men også behandle. Det er noe helt nytt. Vi forventer at den vil bli revolusjonerende innen få år, sier overlege og kirurg Ronald Mårvik ved St. Olavs hospital. (©NTB)

Les mer: - Røyking kan gi tarmkreft | ABC Nyheter