Menn sykemelder seg mer

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pI andre kvartal var sykefraværet på 7,1 prosent, en økning på 4,9 prosent fra i fjor. Økningen er størst blant menn.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aller størst økning ser man i bygg- og anleggsbransjen (18,7 prosent økning i legemeldt fravær), noe som ifølge arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie må sees i sammenheng med den internasjonale finanskrisen:

- Den kraftige økningen vi ser i bygg og anlegg må sees i sammenheng med at det ved starten av en nedgangskonjunktur kan være en større grad av usikkerhet knyttet til omstillinger, noe som kan føre til økt sykefravær, sier han i en pressemelding.

Det er det legemeldte sykefraværet som øker, mens egenmeldt sykefravær holder seg stabilt på 0,8 prosent.

Legemeldt fravær for 2. kvartal 2009 var på 6,3 prosent, en økning på 6 prosent fra i fjor.

Les også: Fyll svekker immunforsvaret

Flere syke menn

De siste tre kvartalene har menns sykefravær økt mer enn kvinners.

Blant menn øker legemeldt sykefravær med 10,7 prosent fra i fjor. For menn i alderen 40-49 år øker fraværet med opp til 14 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Totalt sett har kvinner fremdeles høyere sykefravær enn menn, selv om veksten i sykefraværet blant kvinner har stoppet noe opp etter finanskrisen og nå øker med 1,9 prosent.

Kvinner har et sykefravær på 7,9 prosent, mens for menn er fraværet på 5,0 prosent.

Flere med psykiske lidelser

Stadig flere er sykemeldte med psykiske lidelser, andelen økte fra 13,7 prosent til 15,3 prosent.

Andelen med sykdommer i luftveiene sank fra 14,8 til 12,8.

Store deler av veksten i sykefraværet har kommet i privat sektor som har en økning på 9,3 prosent. Statlig sektor har en liten nedgang i sykefraværet på 1,6 prosent, og i kommunal sektor har sykefraværet vært stabilt, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Statistikken viser også at sykefraværet økte i alle landets fylker, men at økningen er svært liten i Finmark og Nordland. Vest-Agder hadde den klart sterkeste veksten med 10,3 prosent.

Rogaland hadde fortsatt det laveste nivået på sykefraværet i 2. kvartal, med 5,8 prosent, mens Finnmark hadde det høyeste, på 9 prosent.