Kongo vil vurdere soningsoverføring

Utenriksminister Jonas Gahr Støre i samtale med Kongos utenriksminister Alexis Thambwe Mwamba i New York tirsdag. Foto: SCANPIX Ørjan F. Ellingsvåg
Utenriksminister Jonas Gahr Støre i samtale med Kongos utenriksminister Alexis Thambwe Mwamba i New York tirsdag. Foto: SCANPIX Ørjan F. Ellingsvåg
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pKongo åpner for å vurdere soningsoverføring etter at rettsprosessen mot de to drapsdømte nordmennene er avsluttet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sa utenriksminister Jonas Gahr Støre etter en samtale med sin kongolesiske kollega Alexis Thambwe Mwamba i FN-bygningen i New York tirsdag ettermiddag.

– Når det foreligger en rettskraftig dom, er det grunnlag for ny diskusjon om eventuell soning av en eventuell dom, sa Støre til norske journalister rett etter møtet.

– Jeg vil ikke gå i detaljer på dette. Vi er enige om å ta den diskusjonen når prosessen er ferdig. Men kongolesiske myndigheter har gitt uttrykk for at de åpner for samtaler om dette når rettsprosessen er avsluttet, sier Støre videre.

Garantier mot dødsstraff

Støre fikk også garantier fra Mwamba om at Joshua French og Tjostolv Moland ikke blir henrettet.

– Det var en veldig tydelig markering av at gjennomføring av dødsstraff ikke er aktuelt. Han bekreftet at de har et moratorium mot dødsstraff, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den kongolesiske utenriksministeren fortalte også at de har fått mange reaksjoner fra mange land på at to europeere er dømt til døden.

– Vi fikk også garantier om at ankeprosessen både skal og må få gå sin gang. Jeg har inntrykk av de setter sin ære i det, at Kongo er en stat der man kan anke en dom. Utenriksministeren garanterer også for sikkerheten til de to mens de er i ankeprosess, sier Støre.

– Ikke på oppdrag

Støre brukte det halvtime lange møtet med Mwamba til også å understreke at Moland og French ikke var på oppdrag for Norge.

– Det tror jeg han har hørt, og jeg oppfatter også at han har forstått det. Og han sier at han har videreformidlet dette budskapet.

De omstridte identitetskortene som ble funnet på de to dødsdømte nordmennene, ble også tema på møtet tirsdag.

– Jeg brukte tid på å fortelle at også jeg har et identitetskort. Her må han bare forholde seg til og tro på det vi sier, sier Støre.

Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) ble 8. september funnet skyldig i drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund av militærdomstolen i Kisangani i Kongo. Begge to ble dømt til døden. (©NTB)