– Kina er opptatt av klima

Jens Stoltenberg og  utenriksminister Jonas Gahr Støre deltar denne uken på FNs klimamøte i New York. Her er statsministeren fotografert på Norges Rederiforbunds 100-årsmarkering i Osloi forrige uke. (Foto: Scanpix)
Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre deltar denne uken på FNs klimamøte i New York. Her er statsministeren fotografert på Norges Rederiforbunds 100-årsmarkering i Osloi forrige uke. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p– Kina har for første gang vært tydelige på at klima er noe de er opptatt av selv, sier statsminister Jens Stoltenberg etter å ha hørt de viktigste aktørene tale under FNs klimamøte i New York.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har fått nye regjeringer som er opptatt av klima, og det har forandret klimaet på

Kinas president, Hu Jintao, lover klima-kutt, men vil ikke si mengde. (Foto: Scanpix)Kinas president, Hu Jintao, lover klima-kutt, men vil ikke si mengde. (Foto: Scanpix)

klimaforhandlingene, sa Stoltenberg etter å ha hørt blant andre Kinas president, Hu Jintao, tale i FN-bygningen på Manhattan tirsdag. Hus tale ble av flere kommentatorer tolket som et tydelig signal om at Kina tar klimaendringene på alvor.

Stoltenberg mener derfor å se en bevegelse i klimasaken.

– Dette møtet er nest siste sjanse før København. Alle sentrale aktører er her, minnet han om.

– Nøkkelen til en avtale er finansieringen, hvem tar regningen? For å si det rett ut, så er jo dette ganske enkelt. Det det handler om, er at det skal koste å forurense, at det skal være en pris på karbon. Da vil bedriftene begynne å tenke annerledes. Problemet i dag er at det er gratis å forurense.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det blir ingen avtale med mindre vi får på plass finansieringsordninger som innebærer at den rike verden både betaler for egne reduksjoner og i fattige land, sier Stoltenberg.

– Utfordringen blir ikke å hindre økonomisk vekst i disse landene, men å gjøre den mer miljøvennlig. Til det trenger vi penger til teknologi. Det skjønner den rike verden, men spørsmålet er hvor mye og hvordan de skal betale.

Vil kutte

Hvordan Kina ter seg i klimaforhandlingene regnes som svært viktig for om det viktige klimatoppmøtet i København i desember vil bli en suksess eller ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kina skal redusere klimaintensiteten i landets økonomiske vekst, sa Hu fra talerstolen. Dermed understreker han både overfor det internasjonale samfunnet og overfor lytterne i hjemlandet at klimaendringer er et prioritert område.

Han konkretiserte ikke kuttene i karbondioksid, men sa de vil være vesentlige i forhold til 2005-nivået. Hu Jintao lovet dessuten å øke skogsområdene i landet med 40 millioner hektar i forhold til 2005-nivået. Denne økningen skal skje innen 2020. Dessuten understreket han Kinas vilje til å forsøke å utvide andelen ikke-fossile brennstoff, slik at disse skal utgjøre rundt 15 prosent av landets hovedenergikilder i 2020.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina og andre utviklingsland har lenge motsatt seg obligatoriske kutt.

USA fast bestemt på å handle

USAs president Barack Obama sa i sin debuttale i FN at utfordringene med den globale oppvarmingen er en topprioritet for USA.

Men han advarte om at veien mot et bedre klima vil være svært tøff, og sa også at ingen må vente den «perfekte» avtalen.

– Men vi er fast bestemte på å handle. Vi vil ta vårt ansvar i forhold til kommende generasjoner, sa Obama.

– På hjemmebane vil vi alle møte vanskeligheter når vi skal finne varige løsninger på klimautfordringene. Men motstand er ikke noen begrunnelse for å la være å handle. Hver og en av oss må gjøre hva vi kan for at våre økonomier kan vokse uten å true vår planet, la han til.

Obama sa også at industrilandene har et spesielt ansvar.

– Ja, industrilandene har det siste århundre forårsaket mye av skadene på klimaet, og vi har et ansvar for å lede arbeidet med å bedre klimaet. Og det vil vi fortsette å ta. Men også de raskt voksende utviklingslandene må gjøres sin del, la han til. (©NTB)