– Et sjansespill ikke å anke Kongo-dommen

SKEPTISK: Advokat Harald Stabell mener Tjostolv Moland og Joshua French løper en stor risiko ved ikke å anke dødsdommen i Kongo.
SKEPTISK: Advokat Harald Stabell mener Tjostolv Moland og Joshua French løper en stor risiko ved ikke å anke dødsdommen i Kongo.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDet er et sjansespill hvis de to dødsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French ikke anker dommen fra Kisangani, mener norske jurister.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Kongo-saken
* Tjostolv Moland (28) fra Aust-Agder og Joshua French (27) fra Vestfold ble 8. september funnet skyldig i drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund av militærdomstolen i Kisangani i Kongo.
* Begge ble dømt til døden. Anken ble levert onsdag 9. september.
* Nordmennene ble i begynnelsen av mai pågrepet for drapet på sjåføren sin, Abedi Kasongo.
* De to har nektet skyld og hevder Kasongo ble drept av en væpnet bande.
* Advokat Morten Furuholmen, som er i Kongo for å bistå de to, opplyste mandag at nordmennenes likevel ikke anker saken. (©NTB)

Tirsdag kom meldingen om at den norske advokaten Morten Furuholmen ikke vil anke dødsdommen mot de to nordmennene. Istedenfor vil han arbeide for utlevering til Norge.

Les også: - Dropper ankesak i Kongo

Flere norske jurister betegner framgangsmåten som risikabel.

– Det er et risikoprosjekt ikke å forsøke å få dommen endret. De har ingenting å tape på en anke, verre enn dødsdom kan det ikke bli, sier advokat Harald Stabell.

– Det er mulig Furuholmen har andre vurderinger. Jeg håper han vet hva han gjør.

Professor Ole Kristian Fauchald ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo sier at norske myndigheter får et dårligere utgangspunkt for å forhandle med kongolesiske myndigheter om utlevering når saken ikke ankes.

– Fra advokatens side er dette mye av et sjansespill og en slags ansvarsfraskrivelse i retning av at dette er noe norske myndigheter skal ta ansvaret for, sier han.

Professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen, Erling Johannes Husabø, sier det er høyt spill å ikke anke.

– Dermed mister de alle muligheter til å få prøvd saken videre i Kongo, sier han. (©NTB)