- Dropper ankesak i Kongo

Nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French vil likevel ikke anke dommen. Foto: Scanpix
Nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French vil likevel ikke anke dommen. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTjostolv Moland og Joshua French som er dømt til døden for drap og spionasje i Kongo, vil likevel ikke anke dommen de fikk i det kongolesiske rettssystemet, ifølge deres norske advokat.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om saken

* Tjostolv Moland (28) fra Aust-Agder og Joshua French (27) fra Vestfold ble 8. september funnet skyldig i drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund av militærdomstolen i Kisangani i Kongo.

* Begge ble dømt til døden. Anken ble levert onsdag 9. september.* Nordmennene ble i begynnelsen av mai pågrepet for drapet på sjåføren sin, Abedi Kasongo.

* De to har nektet skyld og hevder Kasongo ble drept av en væpnet bande.

* Advokat Morten Furuholmen, som er i Kongo for å bistå de to, opplyste mandag at nordmennenes likevel ikke anker saken.

Nordmennenes advokat Morten Furuholmen kom mandag til Kongo. Han sier til P4 at Moland og French ikke har noen ting å tjene på å få saken opp på nytt i landet.

– Jeg har ikke noen tro på at man vinner eller har noe å hente på en ankerunde i Kongo. Denne saken må løses diplomatisk, sier Furuholmen.

Advokaten vil derfor heller konsentrere seg fullt og helt om å få Moland og Frech utlevert til Norge, framfor å bruke ressurser på en ankesak i Kongo.

– En ankesak i et norsk rettssystem kan være en løsning, sier Furuholmen.

Ukjent for kongolesisk advokat

Dette er ukjent for nordmennenes kongolesiske advokaten Andre Kibambe.

– Dette kan jeg ikke bekrefte, for jeg har ikke hatt kontakt med den norske advokaten. Jeg har ikke hørt om dette før nå, sier advokat Kibambe til VG Nett.

Utenriksdepartementet kjenner kun saken fra media.

– Foreløpig har vi bare hørt fra mediene at nordmennene ønsker å droppe ankesaken. Dette er et forhold mellom advokat og klient, sier kommunikasjonsrådgiver Håkon Svane i UD til NTB.

– Vi får se senere om det er noe vi eventuelt bør ta tak i, sier Svane.

Morten Furuholmen er oppnevnt av Fylkesmannen i Akershus etter at en anonym giver donerte penger til juridisk hjelp til Moland og French.

Les også: Norsk advokat skal hjelpe Moland og French