- Fyll svekker immunforsvaret

<pMan er mer sårbar for smittsomme sykdommer i opptil 24 timer etter en fyllekule, antyder ny forskning.</p

SVEKKER IMMUNFORSVARET: Store mengder alkohol kan gjøre deg mer utsatt for bakterieinfeksjoner i opptil 24 timer etter at festen er over, ifølge ny forskning. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
SVEKKER IMMUNFORSVARET: Store mengder alkohol kan gjøre deg mer utsatt for bakterieinfeksjoner i opptil 24 timer etter at festen er over, ifølge ny forskning. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye forskning har de senere årene vist at alkohol i små mengder kan ha helsebringende effekt.

Nå viser en ny studie utført på mus hvordan store mengder alkohol svekker immunforsvaret ved å gjøre viktige molekylære «voktere» i kroppen ute av stand til å gi cellene skikkelig beskjed om at en bakterie er på vei.

Uten den beskjeden får ikke cellene satt i gang forsvarsjobben, og dermed kan du være mer utsatt for å få halsbetennelse eller andre bakterieinfeksjoner, melder Forskning.no.

Og virkningen fortsetter lenge etter at festen er over – mus som fikk etanol i drikkevannet, hadde svekket immunforsvar i opptil 24 timer.

- Kan overføres til mennesker

Det forskerne Stephen B. Pruett og Ruping Fan undersøkte var alkoholens effekt på noe som kalles en toll-like receptor (TLR), og som er et protein med en viktig rolle i aktiveringen av immunsystemet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om studien er utført på mus kan resultatene overføres til mennesker, ifølge Elling Ulvestad, avdelingsoverlege og professor ved Seksjon for mikrobiologi og immunologi ved Gades institutt, Universitetet i Bergen.

- På overflaten av hvite blodceller har vi TLR. Dette er et molekyl som gir beskjed til cellekjernen når det blir berørt av en bakterie. Molekylet sier: «Her er en bakterie av en bestemt type, sett i gang og produser stoffer som tar livet av den», sier han til Forskning.no.

Når cella får disse signalene fra TLR, aktiveres gener som gjør at cella setter i gang med å produsere noe som kalles cytokiner, som lager betennelse. Betennelsesreaksjonen er kroppens metode for å kvitte seg med bakteriene som har kommet inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Må utsettes for smittsomme bakterier

Fordi etanolmolekylene i alkoholen undertrykker TLRs varslingsevner, antyder forskningsresultatene at alkoholen hemmer immunsystemet vårt. Denne mekanismen er tidligere påvist i laboratorieforsøk, men dette er første gang det er påvist i levende dyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ulvestad synes den nye studien er spennende nettopp fordi forskerne viser den konkrete mekanismen i levende dyr, og ikke bare i cellekultur. Men han påpeker at de ikke har testet det ved å utsette musene for smittsomme bakterier, kun testet de molekylære mekanismene.

- Neste stadium vil være å skjenke musene fulle og faktisk smitte dem med bakterier, for å se om de som får alkohol blir sykere enn de som ikke blir det, sier han og legger til:

- Alt tyder på at vi er mer mottagelige for bakteriesmitte dersom vi ikke produserer disse betennelsesstoffene.

Studien er publisert i tidsskriftet BMC Immunology.