- Ligner en skandale

Fremskrittspartiets generalsekretær Geir A. Mo (t.v.) sammen med Mette Hanekamhaug. Foto: ABC Nyheter/Ole Peder Giæver
Fremskrittspartiets generalsekretær Geir A. Mo (t.v.) sammen med Mette Hanekamhaug. Foto: ABC Nyheter/Ole Peder Giæver
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFå minutter før hun skulle i gang med nettmøte om hvordan det føles å være Stortingets yngste representant fikk Mette Hanekamhaug (Frp) sjokkbeskjeden om at hun var ute av tinget.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du er ute av tinget, og utjevningsmandatet har isteden gått til Høyres Torgeir Dahl, var beskjeden Hanekamhaug fikk på telefon. I løpet av en knapp time viste det seg at denne meldingen var feil og skyldtes grov feilrapportering fra Telemark fylke til Statistisk sentralbyrå, som uten tilstrekkelig kvalitetskontroll ble lagt ut på nettet.

- Jeg er rystet over at det er mulig å ha så mye rot med et stortingsvalg i 2009. Tenk hvis dette hadde skjedd med Venstre, og vi en uke etter valget fortsatt ville vært usikre på om det ble rødgrønt eller borgerlig flertall, sier generalsekretær i Fremskrittspartiet, Geir A. Mo. Han er også nestleder i Riksvalgstyret, som står for den endelige godkjenningen av valgresultatet.

- Vi er nødt til å ha en gjennomgang for å finne ut hva som har skjedd her, sier han.

Riksvalgstyret skal møtes torsdag for å behandle det endelige valgresultatet.

- Dette viser hvor utrolig jevnt det var, og at vi må avvente torsdagen for å se hva som skjer, sier Mette Hanekamhaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Yngst på Tinget

Hvis de endelige tallene viser at hun blir valgt inn på Stortinget blir 22-åringen nasjonalforsamlingens yngste representant. Hanekamhaug skulle til å begynne et nettmøte hos VG Nett da beskjeden om at hun likevel ikke ville få plass kom.

- Det var ganske sjokkerende å få meldingen, og det føltes veldig rart der og da. Men jeg rakk ikke å tenke så mye før den motstridende beskjeden kom. Jeg avventer nå alt til torsdagen, sier Hanekamhaug.

- Dette ligner en skandale, men vi får se hvilke resultater undersøkelsene gir, sier Mo.

- Man kan jo bare spørre Jens Stoltenberg hvordan han hadde likt å gå en uke uten å vite om han var statsminister eller ikke.

Departementsråd i kommunaldepartementet Eivind Dale forklarer hva som har skjedd:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- I samsvar med vanlige rutiner foregår det nå kontrolltelling av alle stemmer i alle fylker. Så har Telemark fylkeskommune når de skulle legge sine tall inn i databasen tastet feil tall. Via ordningen med utjevnningsmandater forplantet denne feilen seg til Møre og Romsdal. Det ble synlig på nettsiden valgresultat.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Trygt valg

Nå har kommunaldepartementet inntil videre stengt allmennhetens tilgang til denne basen for å gardere mot eventuelle tastefeil eller feil fra andre fylker.

- Nå vil vi være sikre på at det som legges ut er korrekt før det legges ut. Tallene skal gjennomgås først av departementet, siden skal det sendes til Riksvalgstyret som forbereder tallene for Stortinget. Endelig godkjenning av stortingsvalget skjer i Stortinget 8. oktober, sier Dale.

- Det viktigste er at det telles korrekt, og det er derfor det telles mange ganger både i kommuner og fylker. Avvik mellom disse protokollene vil bli fanget opp.

- Kan vi føle oss trygge på det endelige valgresultatet?

- Når Stortinget har godkjent Stortingets nye sammensetning 8. oktober kan vi føle oss helt trygge på at stortingsvalget er korrekt, forsikrer Dale.