- Oljebeslutning innen fire år

TRENGER KUNNSKAP: Olje- og energiminister Terje Riis Johansen  mener vi per dags dato vet for lite om oljeutvinning rundt Jan Mayen. Her fra mandagens seminar i Oslo. (Foto: Scanpix)
TRENGER KUNNSKAP: Olje- og energiminister Terje Riis Johansen  mener vi per dags dato vet for lite om oljeutvinning rundt Jan Mayen. Her fra mandagens seminar i Oslo. (Foto: Scanpix)

<pOlje- og energiminister Terje Riis-Johansen håper å kunne ta stilling til oljeboring rundt Jan Mayen i denne stortingsperioden. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jan Mayen
Jan Mayen er en vulkansk øy som ligger på den midt-atlantiske ryggen i
Nord-Atlanteren.
Øya er 372 km2, og høyeste punkt er vulkanen Beerenberg med sine 2277 meter over havet.
Det er verdens nordligste aktive vulkan over havnivå.
Jan Mayen har tilhørt Norge siden 1930.

(ABC Nyheter): Den norske øya i Nord-Atlanteren kan bli det mest avsidesliggende området for norsk oljeutvinning.

Det er langt fram, men Riis-Johansen sier til ABC Nyheter at han håper å kunne ta stilling i saken før 2014. Det skjer etter at regjeringen i vår la opp til en «åpningsprosess» i Forvaltningsplanen for Norskehavet.

- Det hadde vært bra om vi kunne legge dette fram for Stortinget i løpet av denne stortingsperioden, sier Riis-Johansen til ABC Nyheter.

Det betyr at det kan være duket for en ny miljødragkamp i regjeringen, kort tid etter at spørsmålet om oljeboring i Lofoten og Vesterålen blir avgjort

- Skal ikke forhaste oss

Riis-Johansen understreker at han ikke vil forhaste en beslutning om å åpne området.

- Det blir ikke snakk om en prosess som går på bekostning av innhenting av kunnskap. Vi er i et område som vi kan lite om, sier Riis-Johansen.

Kunnskapsmangel er bakgrunnen for at Riis-Johansen tirsdag drar på befaring til Jan Mayen sammen med vitenskapsfolk og presse.

På et seminar mandag, kom det klart fram at Norge mangler betydelig kunnskap før en kan ta stilling til oljeaktivitet.

Viktig for sjøfugl

En eventuell beslutning om oljeaktivitet må ta stilling til miljøkonsekvenser og behov for vern av arter.

- Jan Mayen er et svært viktig område for kolonier av sjøfugl. Havhest og polarlomvi er tallrike i området. Polarlomvi bruker øya om stoppested på trekket fra Svalbard til New Foundland og Grønland, sier direktør i Polarinstituttet, Jan-Gunnar Winther. Det er også knyttet stor usikkerhet til vår hvilke petroleumsressurser som finnes i området. Sist gang deler av området ble kartlagt med seismikk, var for 20 år siden.

Oljedirektør Bente Nylund tror det vil ta opptil tre år før en har oversikt over potensielle oljeressurser i området.

- Jeg vil anslå at det tar rundt ett år å komme i gang, og så to til tre år før man har gjennomført undersøkelser. Det er minimumsgrunnlaget for å kunne fastslå mulige ressurser, sier Nylund til ABC Nyheter.

- Ekstremsport

Jan Mayen ligger 800 kilometer fra fastlandet og 550 kilometer nordøst for Island.

Det betyr store utfordringer for en framtidig oljevirksomhet, både når det gjelder beredskap og avstand til markedet.

- Man trenger en finansiell styrke for å gå inn her. Det betyr at man må ha et stort funn for å legitimere kostnadsnivået ved utvinning, sier Nyhlund- Det.

- Dette er ekstremsport for oljebransen, sier hun. Island utlyste i vår blokker sør for Jan Mayen, men interessen har vært laber. To selskaper har vist sin interesse for blokkene i det såkalte Dreki-feltet.

Personvernpolicy