Tiårets rettssak

Daværende innenriksminister Nicolas Sarkozy (t.v.) i samtale med daværende statsminister Dominique De Villepin (t.h.) i 2007. De to møtes nå i retten. Foto: Scanpix/AFP.
Daværende innenriksminister Nicolas Sarkozy (t.v.) i samtale med daværende statsminister Dominique De Villepin (t.h.) i 2007. De to møtes nå i retten. Foto: Scanpix/AFP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFrankrikes mest politisk betente rettssak på flere år begynner mandag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere statsminister Dominique de Villepin står tiltalt for å ha planlagt en svertekampanje mot Nicolas Sarkozy før han ble president.

Det har blitt kalt tiårets rettssak, og det juridiske dramaet rommer en stor mengde viktige navn innen politikk, industri og etterretningskretser, fremst av dem sittende president Sarkozy, som er sivil saksøker i saken.

55 år gamle Villepin er tiltalt for å ha konspirert for å sverte Sarkozy i 2004 da de to kjempet om hvem som skulle bli leder i høyrepartiet etter president Jacques Chirac.

Rettssaken om den såkalte «Clearstream-affæren» tegner til å bli en kamp mellom Villepin og Sarkozy, hvis gjensidige hat er legendarisk i franske politiske kretser.

Den månedslange høringen for retten i Paris vil også belyse aktivitetene til fransk etterretning og en av verdens største romfartsbedrifter, EADS.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forfalsket liste

Saken dreier seg om en liste, som det senere viste seg var fabrikkert, over kontoinnehavere ved finanshuset Clearstream i Luxembourg, som ble påstått å ta imot bestikkelser fra salget av franske fregatter til Taiwan.

Ett av navnene på den forfalskede listen var Sarkozys, den ambisiøse statsråden som mistenker Villepin, Chiracs utpekte etterfølger, for å ha planlagt å bruke det forfalskede dokumentet til å sabotere hans forsøk på å bli president.

Villepin som nekter for å ha gjort noe galt, risikerer opptil fem år i fengsel og en bot på 45.000 euro om han blir dømt.

Diplomaten, hvis gripende tale mot den amerikanske invasjonen av Irak i 2003 fikk applaus i FN, er anklaget for medvirkning til ærekrenkelse og bruk av forfalskninger, handel med stjålet eiendom og tillitsbrudd.

Villepins fire advokater vil mandag be domstolen i Paris om å fjerne Sarkozy fra listen av sivile saksøkere. De argumenterer med at hans status som president vil underminere klientens rett til en rettferdig rettssak.

Sarkozy registrerte seg som saksøker i 2006 for å få tilgang til saksdokumentene og sikre sin rett til å søke erstatning. Det samme har 39 andre gjort, inkludert Dominique Strauss-Kahn, som nå leder Det internasjonale pengefondet (IMF).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hatoppgjør

Franske kommentatorer er enige om at rettssaken bærer preg av oppgjør mellom de to politikerne.

Sarkozy «ønsker hevn, det innebærer en dom for Dominique de Villepin og en dødsdom over hans politiske karriere», skriver spaltisten Patrice Chabanet i Journal de la Haute-Marne.

Lederskribent Laurent Joffrin i den venstreorienterte dagsavisen Liberation skriver at «av hensynet til et sunt fransk demokrati er det avgjørende at sannheten blir kjent, uavhengig av konsekvensene».

Dommerne forventes å bruke flere måneder på å komme frem til en dom etter at rettssaken avsluttes 23. oktober.

Vitnemål neste uke

Fire andre står også tiltalt i saken.

EADS tidligere visepresident Jean-Louis Gergorin, en tidligere bekjent av Villepin, har innrømmet å ha lekket den forfalskede listen til etterforskere i 2004.

Imad Lahoud, en dataekspert og tidligere EADS-ansatt, skal ha innrømmet å ha forfalsket listen med Villepins kjennskap.

Ledelseskonsulenten Florian Bourges er anklaget for å ha stjålet Clearstream-dokumenter, og journalisten Denis Robert, som først skrev om saken, er tiltalt for å ha håndtert stjålet eiendom.

Villepin selv er ventet å avgi sitt vitnemål neste uke, da han vil forsvare seg i den samme rettssalen der Marie Antoinette ble dømt til giljotinen i 1793.