Afghansk heroinsmugler siktet for Serena-bombing

TATT: Haji Juma Khan ble arrestert i oktober i fjor, og er blant annet siktet for selvmordsangrepet på Serena hotel. Det store bildet er fra borggården på hotellet, og er tatt under hendelsen. Foto: Hans Henrik Torgersen.
TATT: Haji Juma Khan ble arrestert i oktober i fjor, og er blant annet siktet for selvmordsangrepet på Serena hotel. Det store bildet er fra borggården på hotellet, og er tatt under hendelsen. Foto: Hans Henrik Torgersen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEn av verdens mest beryktede heroinsmuglere er siktet for selvmordsangrepet på Serena hotel i januar 2008.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): Haji Juma Khan blir regnet som en av de aller største heroinsmuglerne i verden. Men hans nære forbindelser til Taliban har ført til at han nå sitter fengslet i New York, blant annet siktet for å stå bak selvmordsangrepet på Serena hotel i januar 2008.

Den norske journalisten Carsten Thomassen var blant de seks drepte i angrepet. Den UD-ansatte Bjørn Svenungsen ble alvorlig skadet i angrepet, som skjedde mens også utenriksminister Jonas Gahr Støre var til stede på luksushotellet.

Taliban tok ansvar for angrepet cirka ti dager etter det skjedde, ifølge amerikanske rettsdokumenter. Det er det som er lagt til grunn for å sikte Haji Juma Khan for angrepet der også amerikaneren Thor David Hesla ble drept.

Påstand om dødsstraff

Utenriksdepartementet kjenner til navnet Haji Juma Khan, men har ikke hatt noe med den amerikanske rettsprosessen mot ham å gjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Muhammed Ramadan ble pågrepet umiddelbart etter terrorangrepet mot Serena hotel. Saken mot ham er fortsatt ikke ferdigbehandlet i det afghanske rettssystemet

- Status er at saken fortsatt behandles. Det er lagt ned påstand om dødsstraff, men ingen dom er falt i saken. Det er ambassaden i Kabul som følger denne saken, og de ligger tett på den, sier pressetalsmann Håkon Svane i utenriksdepartementet til ABC Nyheter.

Alvorlige narkotikaforbrytelser

Hovedparten av siktelsen, som er utformet av en dommer i Southern District i New York, tar for seg forhold som beskriver Haji Juma Khan som en av Talibans hovedkilder for penger gjennom hans smuglernettverk. Siktelsen beskriver hvordan Khans gruppe har transportert opiumråvarer i partier på opptil 40 tonn av gangen. I tillegg skal organisasjonen ha produsert rent opium i store mengder, og smuglet partier på hundre kilo eller mer ut av Afghanistan og til Vesten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Historien til den siktede Haji Juma Khan er smått utrolig. Allerede i 2001 ble han pågrepet av amerikanske styrker, men fordi man så på ham «bare» som en dopsmugler, og ikke en aktiv del av al Qaida-nettverket ble han sluppet fri.

Senere har flere, deriblant journalisten Gretchen Peters, fattet interesse for hans rolle i finansieringen av al Qaida, såvel som Taliban som helhet. Svarene man har funnet tyder på at nettopp denne narkobaronen har vært svært, svært viktig for driften av krigen mot Nato-styrkene i Afghanistan.

Gjennom å først bruke Talibans soldater som innleid hjelp, har man gått videre til å direkte finansiere gruppens aktiviteter. Man har også, ifølge amerikansk etterretning, grunner til å tro at Khans smuglernettverk har ført store mengder våpen fra Iran til Afghanistan.

Heroinens startsted

Rundt 90 prosent av all heroin i verden stammer fra det krigsherjede landet. Og blant de mest sentrale aktørene er det Haji Juma Khan som står fram som den mest aktive. Han ble før sin arrestasjon beskrevet som en skygge i det lyssky miljøet som står bak smuglingen av narkotika fra Afghanistan gjennom Iran og Pakistan og videre mot Vesten. Selv hans nærmeste medarbeidere har ikke møtt ham på mange år, og noen av dem tviler faktisk på at han i det hele tatt befinner seg i et amerikansk fengsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I oktober i fjor satte Khan seg på et fly på vei til Indonesia fra Dubai. Selv trodde han at en stor narkohandel var i ferd med å sluttføres, men så var ikke tilfelle. Da han ankom Jakarta 23. oktober ble han arrestert, og satt på et fly med retning New York. Der ble han satt bak lås og slå, og etter all sannsynlighet sitter han der ennå. Det er ikke kjent når saken hans kommer opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sist uke ble det avslørt at det hvert år smugles halvannet tonn heroin inn til Norge. Mesteparten av dette dopet kommer nettopp fra Afghanistan.

Laget ny dødsliste

I boken «Seeds of Terror» forteller Peters hvordan den fungerende sjefen for Drug Enforcement Agency (DEA), Michele M. Leonhart, uttalte at Khans arrestasjon ville få en alvorlig konsekvens for pengestrømmen til Taliban.

Nå, ett år etter, er det lite som tyder på at konsekvensene har blitt så store som man forventet. I august besluttet Pentagon å lage en dødsliste bestående av navnene på 50 afghanere som skal utgjøre kjernen av narkotikanettverkene i landet. Målet er at disse 50 skal «fanges eller drepes» for at pengestrømmen til Taliban skal strupes ytterligere.