Varsler fiasko i Afghanistan

General Stanley McChrystal, varsler fiasko i Afghanistan. Foto: Scanpix
General Stanley McChrystal, varsler fiasko i Afghanistan. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pUSAs øverstkommanderende i Afghanistan, general Stanley McChrystal, varsler fiasko i Afghanistan om det ikke blir satt inn flere styrker.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

General Stanley McChrystal.General Stanley McChrystal.

I et konfidensielt notat som avisene Washington Post og New York Times refererer fra, understreker general Stanley McChrystal at hele oppdraget risikerer å ende med nederlag.

«Om ikke initiativet gjenvinnes og opprørernes framgang stanses på mellomlang sikt (12 måneder), risikerer vi et resultat der det ikke lenger er mulig å overvinne fienden,» skriver McChrystal i notatet til forsvarsminister Robert Gates.

Uten at det tilføres flere styrker, er det risiko for at konflikten blir lengre, at det blir flere ofre, at kostnadene blir høyere, og at den avgjørende politiske støtten til slutt går tapt, skriver han.

«Hvilken som helst av disse risikoene kan trolig føre til at oppdraget ender med nederlag,»skriver McChrystal, som er øverste sjef både for de amerikanske styrkene og NATO-soldatene i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krever ny strategi

President Barack Obama har allerede gjennomført en opptrapping av det amerikanske nærværet i Afghanistan, hvor krigen mot al-Qaida og Taliban har pågått i snart åtte år.

Men til tross for enda flere soldater har landet i år vært preget av rekordmange opprørsangrep – hittil i 2009 er 350 utenlandske soldater drept.

Den negative utviklingen får McChrystal til å be om revolusjonerende endringer i Afghanistan-strategien. Å få støtte fra befolkningen må være like viktig som å drepe opprørere, og selve hensikten med oppdraget er å hjelpe den afghanske befolkningen, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Folkets vilje er selve meningen, og vår konvensjonelle krigskultur er en del av problemet. Til syvende og sist må afghanerne vinne over opprøret, skriver McChrystal.

Han langer også ut mot den afghanske regjeringen i sin vurdering. Svake institusjoner, ødeleggende maktkamp, korrupsjon, maktmisbruk og de internasjonale styrkenes egne feiltrinn har gitt afghanerne liten grunn til å støtte regjeringen sin, mener generalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skeptisk Obama

Obama er skeptisk til å sende flere soldater og sier han vil tenke mer over strategien før han gir seg i kast med å vurdere å styrke det amerikanske militære nærværet.

– Det første spørsmålet er: Gjør vi det rette? Følger vi den riktige strategien? sa presidenten i TV-intervjuer søndag.

58 prosent av amerikanerne motsetter seg nå krigen i Afghanistan, mens 39 prosent støtter den, ifølge en meningsmåling fra CNN/Opinion Research.

Det er et problem for Obama, som i fjor høst gikk til valg på å avslutte den svært upopulære krigen i Irak og i stedet sette inn større ressurser for å oppnå fremgang i Afghanistan.

I dag tjenestegjør rundt 62.000 amerikanske og 40.000 andre utenlandske soldater i Afghanistan. (©NTB)