Meny

Avslører filming i fotball

Morten Gamst Pedersen da han la seg ned i en kamp mellom Arsenal og Blackburn. Kilde: Youtube.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fotballspillere som filmer seg til straffespark eller frispark, begår feil man lett kan avsløre, hevder engelsk forsker.

Morten Gamst Pedersen ble latterliggjort i internasjonal presse da han la seg ned i kampen mellom Arsenal og Blackburn. Hendelsen har blitt kalt «tidenes verste filming», og kan sees her.

Nå hevder den engelske forskeren Paul Morris ved universitetet i Portsmouth at han kan hjelpe dommerne med å avsløre juksemakerne.

Morris, som er ekspert på kroppsutrykk og kroppspråk, sier at det er flere tegn som er karakteristisk for de som filmer:

- De tar seg på kroppen hvor de ikke har blitt truffet

- De ruller en ekstra omgang når de treffer bakken

- Etter takling springer de kontrollert noen skritt før de faller

- Mange holder hendene opp i luften med åpne håndflater, brystet skutt frem og beina bøyd i en «bueposisjon». Bue betyr i dette tilfellet buen til en bueskytter, og kalles på engelsk «the archer’s bow”.

Se dette fotballaget som trener på filming.

- Én av disse er unik for de som filmer, og det er «the archer’s bow». Mange faller på denne måten, men biomekanisk skjer det ikke i et naturlig fall. Her vil armene instinktivt gå ned for å dempe fallet eller til siden for å forsøke å holde balansen, forklarer han.

- Selv om atferden er absurd, bruker juksemakeren den til å overbevise dommeren om at taklingen var ulovlig, og overspillet er nødvendig for å få dommerens oppmerksomhet.

Psykologen jobber med en matematisk beskrivelse av forskjellen på bevisst og ubevisst atferd – og her er sport et godt utgangspunkt.

Ser du denne videoen, vil du kjenne igjen alle punktene ovenfor.

Les mer hos University of Portsmouth.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus