Avslører filming i fotball

Morten Gamst Pedersen da han la seg ned i en kamp mellom  Arsenal og Blackburn. Kilde: Youtube.
Morten Gamst Pedersen da han la seg ned i en kamp mellom Arsenal og Blackburn. Kilde: Youtube.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFotballspillere som filmer seg til straffespark eller frispark, begår feil man lett kan avsløre, hevder engelsk forsker.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Morten Gamst Pedersen ble latterliggjort i internasjonal presse da han la seg ned i kampen mellom Arsenal og Blackburn. Hendelsen har blitt kalt «tidenes verste filming», og kan sees her.

Nå hevder den engelske forskeren Paul Morris ved universitetet i Portsmouth at han kan hjelpe dommerne med å avsløre juksemakerne.

Morris, som er ekspert på kroppsutrykk og kroppspråk, sier at det er flere tegn som er karakteristisk for de som filmer:

- De tar seg på kroppen hvor de ikke har blitt truffet

- De ruller en ekstra omgang når de treffer bakken

- Etter takling springer de kontrollert noen skritt før de faller

- Mange holder hendene opp i luften med åpne håndflater, brystet skutt frem og beina bøyd i en «bueposisjon». Bue betyr i dette tilfellet buen til en bueskytter, og kalles på engelsk «the archer’s bow”.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se dette fotballaget som trener på filming.

- Én av disse er unik for de som filmer, og det er «the archer’s bow». Mange faller på denne måten, men biomekanisk skjer det ikke i et naturlig fall. Her vil armene instinktivt gå ned for å dempe fallet eller til siden for å forsøke å holde balansen, forklarer han.

- Selv om atferden er absurd, bruker juksemakeren den til å overbevise dommeren om at taklingen var ulovlig, og overspillet er nødvendig for å få dommerens oppmerksomhet.

Psykologen jobber med en matematisk beskrivelse av forskjellen på bevisst og ubevisst atferd – og her er sport et godt utgangspunkt.

Ser du denne videoen, vil du kjenne igjen alle punktene ovenfor.

Les mer hos University of Portsmouth.