Oslo kan bli dårligst i Europa

KRISE?: Dersom både Vålerenga og Lyn, her ved Martin Andresen og Paul Obiefule, forsvinner ut av Eliteserien, vil Oslo være den eneste europeiske hovedstaden uten fotballag i den øverste nasjonale ligaen. (Foto: Scanpix).
KRISE?: Dersom både Vålerenga og Lyn, her ved Martin Andresen og Paul Obiefule, forsvinner ut av Eliteserien, vil Oslo være den eneste europeiske hovedstaden uten fotballag i den øverste nasjonale ligaen. (Foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDersom VIF og Lyn rykker ned vil Oslo være den eneste hovedstaden i Europa uten fotballag i den øverste nasjonale fotballigaen. - Viktig for selvbildet vårt å ha lag i toppen, sier byrådsleder Erling Lae til ABC Nyheter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Europa

Selv om Monaco, Vatikanstaten og Liechtenstein regnes som egen stater har ikke landene egne ligaer. Liechtenstein spiller i Sveits, Monaco i Frankrike mens Vatikanstaten ikke har en fotballiga.

OSLO (ABC Nyheter): Når det nærmer seg slutten på årets fotballsesong står både Vålerenga og Lyn i fare for å rykke ned fra årets Eliteserie.

- Det er trist at tilstanden er som den er, fordi vi ønsker å være kjent utenfor byen som noe positivt. Det er viktig for selvbildet til Oslo å ha lag i toppen av norsk fotball og får bare håpe at det går bra, sier byrådsleder i Oslo, Høyres Erling Lae, til ABC Nyheter.

Lyns velkjente utfordringer vedrørende både økonomi og resultater på banen gjør sitt til at klubben trolig uansett ikke blir å se i Eliteserien 2010.

Vålerenga på sin side er også langt fra sikre på fornyet kontrakt i toppdivisjonen. Seks kamper før slutt ligger laget utsatt til på en ellevteplass i Eliteserien.

Og skulle sesongen 2010 starte uten oslolag i Eliteserien vil hovedstaden være den eneste i Europa uten fotballag i den øverste nasjonale ligaen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det var ikke videre positivt å høre, men det er jo ikke så mye vi kan gjøre da, utenom å selvfølgelig heie fra tribunene når lagene spiller kamper, sier byrådslederen.

Stolthet

I kveld møtes Vålerenga og Lyn på Ullevaal til det som best kan beskrives som en skjebnekamp for dem begge. Vålerenga har ikke slått Lyn på Ullevaal siden 29. juli 1981 og har fyret opp stemningen før kampen ved å blant annet la sogneprest Einar Gelius spille inn en radioreklame hvor han «begraver Lyn og lyser fred over klubbens minne».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Byrådsleder i Oslo Erling Lae (H) mener det er viktig for byens selvbilde å ha lag i toppen av fotballen. (Foto. Scanpix).Byrådsleder i Oslo Erling Lae (H) mener det er viktig for byens selvbilde å ha lag i toppen av fotballen. (Foto. Scanpix).

Lae mener fotballkubber er med på å gjøre byen stolt og at det således betyr mye for Oslo å ha dem i toppen.

- Det handler om å finne arenaer hvor man kan være stolt av byen sin. Fotballklubber er en disse arenaene. Gode resultater av fotballklubber kan være med på å gi et bedre selvbilde for byen. Det gjelder å finne de tingene hvor man kan bli god på. I Oslo er fotballen en av dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kollen og Munch

Lae sier byrådet i Oslo bestreber seg på å sette inn tiltak der man mener man kan lykkes og som er viktig for byen.

- Det handler om å definere hva man kan være god på. I Oslo er det, i tillegg til fotballen, viktig å ha et funksjonelt og godt Holmenkollen i drift. Også Munchmuseet på Tøyen er viktig for Oslo. Begge institusjonene har tradisjoner og viktig å ta vare på, mener byrådslederen.

- Viktig

I Stockholm står man overfor et lignende problem som Oslo. Alle de tre hovedstadslagene Djurgården, Hammarby og Brommapojkarna kaver i bunn av Allsvenskan noen runder før slutt.

Ordfører i Stockholm, Bo Bladholm, mener det er ekstremt viktig for en hovedstad å ha minst ett fotballag i toppdivisjonen.

- Fotball er med på å sette byen på kartet. Mulighetene for å promotere byen gjennom fotball forsvinner om man ikke får muligheten til for eksempel å spille i Europa, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(artikkelen fortsetter under bildet)

Stockholmslaget Djurgården sliter voldsomt i den svenske Allsvenskan. - Viktig for byen å ha lag i toppen, sier ordfører Stockholm-ordfører, Bo Bladholm, til ABC Nyheter. (Foto: Scanpix).Stockholmslaget Djurgården sliter voldsomt i den svenske Allsvenskan. - Viktig for byen å ha lag i toppen, sier ordfører Stockholm-ordfører, Bo Bladholm, til ABC Nyheter. (Foto: Scanpix).

Bladholm mener fotball betyr mye for befolkningene generelt og at det i mange tilfeller er med på å reklamere for byen. Han hevder Stockholm prøver å legge forholdene til rette slik at klubbene kan slå hardt i fra seg på gressmatta.

- Når stockholmslag spiller utenfor både byen og landet er det en viktig form for reklame for byen. I Stockholm forsøker vi å sette i gang tiltak som både kan bevare, men også å utvikle fotballen i byen.

Han trekker frem Brommapojkarna som et eksempel.

- Klubben driver ekstremt godt på barne- og ungdomsnivå. Derfor har vi arbeidet mye med å bedre forholdene for klubben slik at de kan fortsette sitt med på å fortelle at Stockholm finnes, sier Bladholm.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nøytral

Erling Lae bedyrer at han er nøytral i forhold til hvilket lag han håper stikker av med seieren i kveldens viktige kamp på Ullevaal.

- Jeg er byrådsleder for alle fotballsupportere i Oslo, enten det er Lyn, Vålerenga eller andre osloklubber.

- Men kan det blir uhyre spennende i kveld og ganske sikkert jevnt. Det blir nok litt som i byrådet, der er man spilttet så og si på midten når det gjelder Lyn og Vålerenga, sier Lae om kveldens lokalderby i Oslo.

Vålerenga-Lyn starter klokken 20.00 og kampen kan du se direkte på TV2.