- Kan drepe millioner og skape anarki

- Kan drepe millioner og skape anarki
- Kan drepe millioner og skape anarki
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSvineinfluensaen kan drepe millioner og skape anarki i verdens fattigste land med mindre Vesten griper inn, ifølge FN-rapport.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svineinfluensaen kan drepe millioner og forårsake anarki i verdens fattigste land med mindre de rike nasjonene kan skaffe 900 millioner pund - som tilsvarer om lag 8,6 milliarder kroner, til å betale for vaksiner og virusdrepende medisiner, ifølge en FN-rapport som har blitt lekket til den britiske avisen Observer.

Dette kan bety at helsemundigheter ikke vil være i stand til å hundre spredningen av H1N1 i utviklingsland. Hvis viruset sprer seg i de fattigste landene, kan millioner komme til å dø og land med sårbare styresett vil kunne bryte sammen.

Svakeste punkt

Gregory Hartl i Verdens Helseorgansisasjon sier rapporten krever umiddelbar handling fra de rike nasjonene:

- Man må komme til en erkjennelse av at hele verden rammes av denne pandemien, og at kjeden bare så sterk som det svakeste punkt, sier Hartl.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN-rapporten ble påbegynt i juli etter at FNs generalsekretær Ban ki-moon uttrykte bekymring over at spredningen av H1N1-viruset ville få alvorlige konsekvenser for verdens fattigste land.'

Overbelastet med andre sykdommer

Og rapporten tegner et dystert bilde for verdens mest sårbare land:

«Døren står fortsatt åpen for å hjelpe de fattige landene til å forberede seg så godt de kan på pandemien, men den døren lukker seg raskt. I land hvor helsevesenet allerede er overbelastet med sykdommer som HIV/aids, tuberkulose og malaria, vil de ha store problemer med å håndtere det store antallet med smittede. Og hvis strømleverandører og vannverk ikke fungerer som de skal, så vil det få alvorlige konsekvenser for helsevesenet. Hvis leverandører av drivstoff, mat og telekommunikasjon, finansinstitusjoner og transportsektoren ikke får muligheten til å lage en kriseplan over hvordan de skal fortsette med sine tjenester under en pandemi, så vil konsekvensene bli ytterligere intensivert»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trenger medisiner og vaksiner

Rapporten er på 47 sider og beskriver i detalj hvordan en pandemi vil utvikle seg i de 75 fattigste landene i verden. Seks land i Latin-Amerika, 21 i Asia og Stillehavet, og 40 afrikanske land er med i undersøkelsen.

I rapporten står det at man er nødt til å bruke 700 millioner pund (i underkant av 6,7 milliarder norske kroner) på medisiner og vaksiner for å beskytte helsepersonell og andre i essensielle sektorer, samt vaksiner til personer som har andre sykdommer eller lidelser, som er den gruppen som er mest utsatt for smitte av H1N1-viruset.

Om lag 147 millioner pund må brukes på organisering av vaksineringen, forbedring av kommunikasjonsstrukturen, overvåkning av smittespredningen og laboratorieutbygging i 61 av landene.

Resten av pengene bør brukes til å betale Verdens Helseorganisasjon og FN-relaterte organisasjoner for å hjelpe disse landene og også opprette en nødreserve av medisiner.